KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
7 września 2018

Rokitnik zwyczajny - a dlaczego taki wyjątkowy?

Rokitnik zwyczajny to roślina, którą większość z nas zna wyłącznie z jej walorów ozdobnych. Warto jednak wiedzieć, że posiada również właściwości lecznicze i jest wykorzystywana w kosmetyce. 

Owoce rokitnika – jakie maja właściwości?

Owoce rokitnika mają kształt małych kuleczek i pomarańczowy kolor, w smaku są kwaskowate. Zawierają jednak wartościowe witaminy A, C, E, F, K, P, a także wapń, potas, żelazo, mangan oraz flawonoidy, garbniki i antocyjany, które walczą z wolnymi rodnikami. 

Rokitnik ma mnóstwo witaminy C, dlatego przetwory z jego owoców zaleca się szczególnie przyjmować w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najłatwiej o przeziębienie. Oprócz pozytywnego wpływu na odporność organizmu, rokitnik poprawia krążenie krwi, reguluje trawienie, działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie. Pomoże także w chorobach skóry, ponieważ regeneruje ją i przyspiesza proces gojenia. Właśnie dlatego jest chętnie wykorzystywany w kosmetykach pielęgnacyjnych. 

Owoce rokitnika zbiera się od wrześni do października (warto poczekać i zerwać je po pierwszych przymrozkach) – można jeść je na surowo, jednak ze względu na cierpki smak nie każdemu mogą odpowiadać. Warto jednak przygotować z nich pyszne domowe przetwory, m.in. dżemy, soki, nalewki czy galaretki. Wówczas zyskuje na smaku. 

Rokitnik w kosmetykach naturalnych 

Rokitnik świetnie sprawdzają się również w kosmetyce naturalnej. Wykorzystywany jest do produkcji kremów, maseczek, odżywek i szamponów do włosów. Kosmetyki do pielęgnacji skóry z rokitnika mają lekko pomarańczowy odcień, a to za sprawą dużej ilości beta-karotenu. Świetnie sprawdzą się po wakacjach i pomogą utrzymać na dłużej letnią opaleniznę.

Maseczka do twarzy z liści rokitnika

  • 1 szklanka liści rokitnika
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki przegotowanej wody

Liście rokitnika blendujemy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i nakładamy na twarz na około kwadrans. Następnie zmywamy letnia wodą. Po takiej maseczce skóra będzie nawilżona i odżywiona. 

Olej z rokitnika

Olej rokitnikowy jest bardzo znany i ceniony w medycynie  naturalnej. Można stosować go zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Pomaga w przypadku dolegliwości żołądkowych, poza tym obniża poziom złego cholesterolu. Stosowany na skórę, nawilża i odżywią ją, niweluje także niewielkie zmarszczki. Oleju z rokitnika nie powinny jednak spożywać osoby z chorobami trzustki i wątroby. 

A Wy znacie rokitnika? 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR
  • ODR Bratoszewice