KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Pora na wybór pszenicy - COBORU podpowiada

Opublikowano 30.08.2018 r.
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych podał wstępne wyniki plonowania odmian w doświadczeniach porejestrowych zbóż ozimych w 2018 r. 

Średnie krajowe wyniki plonowania w roku 2018 podano na tle dwóch poprzednich lat - informuje zespół prowadzący doświadczenia porejestrowe. - Wyniki pochodzą z doświadczeń prowadzonych w ramach programu Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO), a dla odmian nowych z doświadczeń rejestrowych.

Dla pszenicy dodatkowo podano ocenę zimotrwałości

Wzorzec w doświadczeniach stanowiły odmiany: w 2018 roku RGT Kilimanjaro, Formacja, Patras, Artist, a w latach 2017, 2016 – RGT Kilimanjaro, Patras, Artist, KWS Ozon. 

Wzorzec w 2018 roku plonował: 
a1 (przeciętna agrotechnika) – 76,4 dt/ha
a2 (wysoka agrotechnika) – 86,5 dt/ha. 

W 2017 r 
a1: 90,1 dt/ha, a2: 103,5 dt/ha, 

W 2016 r
a1: 82,1 dt/ha, a2: 91,2 dt/ha.

Które odmiany w 2018 roku spisały się najlepiej?

COBORU, jak zawsze, podał w procentach względem plonowania wzorca.

Wśród odmian jakościowych chlebowych, agrotechnika a1, najlepiej plonowały:

- RGT Kilimanjaro – 102% wzorca (mrozoodporność 4),
- Apostel – 100% wzorca (mrozoodporność 3,5),
- Comandor – 100% wzorca (mrozoodporność 4,5),
- Euforia – 100% wzorca (mrozoodporność 5,5)

Wśród odmian jakościowych chlebowych, agrotechnika a2:

- RGT Kilimanjaro – 102% wzorca (mrozoodporność 4),
- Euforia – 102% wzorca (mrozoodporność 5,5),
- Comandor – 101% wzorca (mrozoodporność 4,5),
- RGT Metronom – 101% wzorca (mrozoodporność 4,5)

Wśród odmian chlebowych a1 najlepsze wyniki osiągnęły:

- Plejada – 104% wzorca (mrozoodporność 5),
- RGT Bilanz – 104% wzorca (mrozoodporność 4,5),
- SY Orofino – 104% wzorca (mrozoodporność 4),
- Artist – 102% wzorca (mrozoodporność 4),
- Bonanza – 102% wzorca (mrozoodporność 4),
- Hybery F1 – 102% wzorca (mrozoodporność 3,5)

Wśród odmian chlebowych a2 najlepiej plonowały 

- RGT Bilanz – 105% wzorca (mrozoodporność 4,5),
- SY Orofino – 103% wzorca (mrozoodporność 4),
- Artist – 103% wzorca (mrozoodporność 4),
- Bonanza – 103% wzorca (mrozoodporność 4)

Najlepszą odmianą wśród pastewnych i innych przy agtorechnice a1 okazała się Frisky - 100% wzorca, o mrozoodporności 3.

Szczegółowe wyniki badań można znaleźć na stronie COBORU - http://www.coboru.pl/DR/PublWynikowPDO/WWPO_Zboza_ozime_2018.pdf

Wyniki te mogą być pomocne przy wybraniu odpowiedniej odmiany do wysiewu.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO