KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
26 sierpnia 2018

Najlepsze dania i przetwory z papryki

Papryka to popularne i cenione w Polsce warzywo, które ma wiele właściwości prozdrowotnych oraz jest bogactwem substancji odżywczych. Warto jeść paprykę w postaci świeżej, a także przetworzonej. Sprawdźcie zatem, jakie dania i przetwory warto z niej przygotować. 

Najczęściej kupujemy owoce papryki rocznej, w zależności od stopnia dojrzałości owocu, dostępne są papryki zielone, żółte i czerwone. Wśród tego gatunku znane są także odmiany ostre o właściwościach leczniczych. Najbardziej zasobne w substancje odżywcze są papryki o barwie czerwonej. 

Papryka została przywieziona do Europy w XV w., przez uczestników drugiej wyprawy Kolumba do Ameryki Południowej, jej popularność zawdzięczamy jednak Węgrom, którzy popularyzowali dania z papryki w całej Europie.

Właściwości zdrowotne papryk 

W zależności od odmiany, papryki mogą w znacznym stopniu różnić się właściwościami. Wśród papryk słodkich najbardziej pod względem składu różnią się papryki czerwone i zielone. Nie występują znaczne różnice w zawartości białka, cukrów i tłuszczów, jednak papryki czerwone mają kilkanaście razy więcej witaminy A (100 gram czerwonej papryki pokrywa około 75 % dziennego zapotrzebowania na tę witaminę). Także w paprykach czerwonych znajdziemy więcej kwasu foliowego, witamin z grupy B, oraz prawie dwa razy więcej witaminy C. Również wśród minerałów przewagę mają papryki czerwone, które zawierają więcej potasu i fosforu.

Jedzenie papryki wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu, wpływa korzystnie na naczynia krwionośne, oczyszcza organizm, usuwa nadmiar wolnych rodników. Z kolei papryki ostre poprawiają trawienie, działają przeciwnowotworowo, mają również właściwości przeciwbólowe. 

Dania i przetwory z papryki

Papryki mają najwięcej wartości odżywczych w postaci świeżej, warto również pamiętać, że duszenie, pieczenie czy przygotowywanie przetworów z papryki na zimę, nie pozbawia ich zbytnio substancji odżywczych. Warto więc przygotowywać przetwory i korzystać z prozdrowotnych właściwości papryk również zimą.

Leczo

To jedno z najpopularniejszych dań zawierających paprykę, można je jeść świeże, tuż po przyrządzeniu, najlepiej z dodatkiem jajka, a także zamykać w słoikach, pasteryzować i przechowywać przez dłuższy czas. W przygotowaniu nie obowiązują żadne proporcje, dodajemy najwięcej tych warzyw, które lubimy najbardziej. Przygotowanie rozpoczynamy od zeszklenia cebuli pokrojonej w dużą kostkę, najlepiej na oleju. Następnie dodajemy obrane i pozbawione nasion cukinie, również pokrojone w kostkę i dusimy kilkanaście minut, do naczynia wrzucamy pokrojone papryki słodkie, najlepiej wszystkich dostępnych kolorów. Na końcu dodajemy, również pokrojone w dużą kostkę pomidory i dusimy na małym ogniu. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. 

Papryka faszerowana

Jest to danie, które można przygotować z ulubionym farszem – mięsnym, grzybowym czy warzywnym. Doskonale smakują z nadzieniem z mięsa mielonego i ryżu.

Przygotowanie farszu rozpoczynamy od zeszklenia cebuli na maśle, następnie dodajemy mięso mielone, pieprz i sól. Wszystko dusimy, ryż gotujemy osobno, następnie dodajmy do mięsa. Do farszu wlewamy kilka łyżek soku pomidorowego lub przecieru, można dodać także posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę. Od papryk odcinamy górne części razem z ogonkami i dokładnie usuwamy nasiona. Napełniamy papryki farszem, przykrywamy odciętymi końcówkami. Ciasno ułożone papryki dusimy lub pieczemy w piekarniku.

Pasta z papryki

Pasta paprykowa to kolejne danie, które można jeść w postaci świeżej lub zapasteryzować na zimę.

Dwa kilogramy słodkiej czerwonej papryki i dwie papryczki chili należy oczyścić z nasion oraz obrać ze skórki (najlepiej podpiec w piekarniku, wówczas skórka jest łatwa w usunięciu). Obrane papryki zmiksować za pomocą blendera, dodać cztery ząbki czosnku i dalej miksować. Na koniec dodać 300 gram przecieru pomidorowego, dwie łyżki octu, pół szklanki oliwy, pół szklanki cukru lub miodu, łyżeczkę soli i pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Masę przełożyć do rondla i gotować 15 minut, można pasteryzować w małych słoikach. 

Zupa paprykowa

150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę smażymy kilka minut, dodajemy dwie pokrojone papryki – czerwoną i żółtą. Papryki dusimy kilka minut, następnie dodajemy dwa pokrojone w kostkę pomidory oraz kawałek startego na tarce selera. Po chwili dodajemy litr wody i gotujemy pół godziny. Doprawiamy pieprzem i solą, jeśli chcemy otrzymać krem, blendujemy i podajemy z grzankami. 

 

Papryki to niezwykle zdrowe warzywo o wielu zastosowaniach kulinarnych. Warto jeść je oraz przetwarzać szczególnie w sierpniu i wrześniu, kiedy mają najwięcej składników odżywczych, a ceny są stosunkowo niskie. Lista dań i przetworów, które można przygotować z papryki jest ogromna. Papryka nie tylko wyśmienicie smakuje, nadaje potrawom także apetycznego wyglądu i korzystnie wpływa na wartość odżywczą naszej diety. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • KOWR
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice