KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Zdrowa kolba - właściwości zdrowotne kukurydzy

Opublikowano 11.09.2018 r.
Kukurydza to popularna na całym świecie roślina – symbol kuchni meksykańskiej. Stanowi świetną przekąskę, jest też doskonałym dodatkiem do różnych dań i sałatek. Sprawdźmy więc, czy oprócz walorów smakowych, posiada również właściwości zdrowotne.

kolba kukurydzy

Kukurydza uprawiana jest w wielu rejonach świata. Jej najpopularniejsza odmiana to oczywiście kukurydza żółta, ale występuje też biała, czerwona, a nawet niebieska.

Kukurydza – kolba pełna zdrowia

Kolba kukurydzy to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminę D, E, K, witaminy z grupy B. Jest źródłem magnezu, potasu, wapnia, selenu, cynku, jodu i żelaza. Znajdziemy w niej też cenne dla naszych oczu luteinę i zeaksantynę oraz sporo błonnika.

Warto dodać, że jest dość kaloryczna – 100 g to około 110 kcal. Nie zawiera jednak glutenu. Dlatego jest częstym składnikiem w diecie osób zmagających się z nietolerancją tego składnika.

Jak wybrać dobrą kolbę kukurydzy?

Dobra kukurydza to świeża kolba. Musimy zatem zwrócić uwagę, aby była pokryta zielonymi liśćmi. Ziarna muszą być żółte i zwarte, a wąsy błyszczące.

A co z kukurydzą z puszki?

Kukurydza z puszki to popularny dodatek do wielu dań i sałatek. Warto jednak wiedzieć, że warzywa konserwowane mają mniej witamin i składników odżywczych. Musimy także zwrócić uwagę, aby nie miała dodatkowej zawartości cukru – czytajmy zatem etykiety.

Jak ugotować kolbę kukurydzy?

Kukurydzę obieramy z liści i włosków. Kolbę gotujemy przez około 15 minut w wodzie lub w wodzie połączonej z mlekiem (1:1). Podajemy np. z masłem lub solą. Smaczna i zdrowa przekąska gotowa!

W żółtej kolbie kukurydzy kryje się spora dawka cennych witamin i minerałów. Dlatego warto korzystać z tego zdrowego przysmaku.

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO