KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Marnujemy 9 milionów ton jedzenia rocznie - akcja "Samotny Banan"

Opublikowano 24.08.2018 r.
Jeszcze więcej wyrzucają handlowcy. By temu zapobiec, banki żywności prowadzą akcję „samotny banan”. Ma ona uświadomić konsumentów i zachęcić ich do kupowania ostatnich sztuk.

Wymagającego klienta nie przekona nawet argument o upalnych warunkach, w jakich sprzedawane są warzywa i owoce, skąd bierze się ich, nie zawsze okazały, wygląd. Owoce i warzywa muszą być nie tylko świeże, ale i piękne. Tym sposobem w Polsce, każdego roku, marnuje się około 9 000 000 ton żywności.

Oznacza to, że statystyczny Polak wyrzuca do kosza blisko 175 kilogramów jedzenia rocznie.

Jeszcze więcej wyrzucają handlowcy. Pod tym względem nasz kraj zajmuje niechlubne, 5 miejsce w UE. Niektórych klientów kusi obniżona cena niepełnowartościowych produktów, jednak ci są w mniejszości. 

Zmienić to ma akcja „samotny banan”, którą zainaugurował Bank Żywności, bo to właśnie ten owoc, choć nienaruszony i pełnowartościowy, najczęściej marnie kończy. Problem jest jednak dużo szerszy i dotyczy nie tylko bananów. Warzywa i owoce są w czołówce wyrzucanych produktów. 

Choć samotny banan budzi pozytywne emocje, to tak naprawdę jest symbolem bardzo smutnego zjawiska marnowania żywności. Często, jako konsumenci jesteśmy negatywnie nastawieni do lekko pomarszczonej marchewki czy piegowatych jabłek, zarówno tych na półkach sklepowych, jak i we własnych domach, czego efektem są tony wyrzucanego jedzenia – podkreśla Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

Jak informują eksperci, wszystko to, co ma jeszcze walory zdrowotne powinno być skonsumowane. Wyrzucając jedzenie marnujemy nie tylko pieniądze, pracę ludzkich rąk, ale również zaśmiecamy naszą planetę.   

Informacje o tym, jak można w domu przetwarzać produkty, które nie są już pierwszej świeżości, takie jak na przykład ciemne banany, można znaleźć TUTAJ

 

 

 

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO