KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
17 sierpnia 2018

Wdychajmy zdrowy jod!

Oprócz odprężającego szumu morskich fal, uroku zachodów słońca i smaku smażonej ryby jest jeszcze jeden powód, dla którego warto spędzić nad morzem chociaż jeden wakacyjny weekend. To potrzebny naszym organizmom jod, którego nad Bałtykiem jest pod dostatkiem.

Czym jest jod? 

Jad to jeden z podstawowych pierwiastków, których nasz organizm potrzebuje, aby poprawnie funkcjonować. Jod jest składnikiem wydzielanych przez gruczoł tarczowy hormonów. Potrzebne są one do regulacji najbardziej podstawowych funkcji życiowych związanych z pracą układu nerwowego, mięśni czy też kontroli temperatury ciała. 

Lekarze szacują, że około półtora miliarda ludzi cierpi na niedobór jodu. U dorosłych przekłada się to na problemy z pracą hormonów tarczycy i występowaniem tzw. wola tarczycowego. Jeszcze bardziej poważne konsekwencje niedobór jodu może mieć w przypadku dzieci – w grę wchodzi nawet upośledzenie umysłowe. Optymalny poziom jodu pozwoli organizmowi prawidłowo funkcjonować i doda niezbędnych sił witalnych.

Jak sprawdzić poziom jodu w organizmie?

Poziom jodu można zbadać za pomocą badania moczu lub krwi. Jeżeli jest za niski, najlepiej możliwie szybko skonsultować się z lekarzem.

Gdzie szukać jodu?

Jod występuje przede wszystkim w jarzynach, rybach, owocach morza, cebuli i soli jodowanej, ale znakomitym sposobem na przyswojenie tego pierwiastka są nadmorskie spacery – stąd nasza wstępna zachęta do wyjazdu nad Bałtyk.  
Co ciekawe, lecznicze pobyty nad morzem doczekały się nawet medycznej nazwy. Określa się je mianem talasoterapii. Wykorzystuje ona kompleksowo wszystkie prozdrowotne aspekty przebywania nad morzem. W leczeniu korzysta z wspomnianego już, obfitującego w jod powietrza, ale także z alg, błota, piasku, wody morskiej. 
Dla tych, którzy w tym roku nie planują wyprawy nad morze, a mieszkają w Wielkopolsce mamy dobrą wiadomość. Wysokie stężenie jodu oraz lokalny mikroklimat zbliżony do morskiego występuje również w okolicach Jeziora Kierskiego, które znajduje się tuż obok Poznania. Więc mamy „jodową” alternatywę.

 

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR
  • WDR
  • ODR Bratoszewice