KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Zdrowie spod gruszy - dlaczego warto jeść gruszki?

Opublikowano 14.08.2019 r.
Klapsa, Konferencja, Polna, Faworytka -  to tylko niektóre z odmian gruszy, których smakiem możemy cieszyć się latem, a później jesienią i zimą, także za sprawą przetworów z nich wykonanych. Gruszki zawsze ustępowały jabłkom pod względem popularności, ale warto docenić je zarówno ze względu na smak, jak i walory zdrowotne.  

Te pyszne, soczyste owoce pochodzą najprawdopodobniej ze starożytnej Persji, ale bardzo szybko rozprzestrzeniły się także w Europie, m.in. za sprawą podbojów rzymskich. Za wielkiego entuzjastę gruszy uchodził sam Juliusz Cezar!

Zdrowotne właściwości gruszek dostrzeżono i promowano szczególnie we Francji i Belgii, gdzie owoce te cieszyły się dużą popularnością.  

Warto jeść gruszki!

Wbrew obiegowym opiniom, owoce gruszki są łatwostrawne. Ich spożywanie (zwłaszcza miękkich i dojrzałych) bardzo korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Jest to zasługą nierozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego, który powoduje szybsze przesuwanie się niestrawionych resztek pokarmowych przez co poprawia pracę jelit. Błonnik chroni także przed zaparciami, zaburzeniami związanymi z niestrawnością, a nawet nowotworami jelita grubego i odbytnicy. 
Każda zjedzona gruszka to również porcja witamin A, B1, B2, C, E, a także dawka tak potrzebnej, zwłaszcza osobom prowadzącym aktywny styl życia, energii (za sprawą fruktozy i glukozy).

Gruszka pokarm i lek

Gruszki zaleca się także osobom mającym problemy z nerkami (np. kamica nerkowa) i pracą układu krwionośnego (ze względu na dużą zawartość potasu, który wpływa na regulację ciśnienia krwi). Z kolei kompot z suszu gruszkowego świetnie gasi pragnienie, pozytywnie działa także przy stanach gorączkowych. 

Warto wiedzieć, że rzadko zdarza się, by spożywanie gruszek wywoływało uczulenia. Ich smakiem mogą śmiało rozkoszować się prawie wszyscy. Najsmaczniejsze są zerwane prosto z drzewa, ale świetnie sprawdzają się także w surówkach, sokach, kompotach i dżemach.

Jako ciekawostkę, warto przypomnieć, że z drewna pochodzącego z gruszy wytwarzanych jest wiele instrumentów muzycznych: klarnetów, fletów, fagotów czy też obojów.

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO