KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Białe, czerwone, czarne... o właściwościach zdrowotnych porzeczek

Opublikowano 01.07.2021 r.
Porzeczki, oprócz tego, że smaczne, to jeszcze prozdrowotne – warto je spożywać całymi garściami. Szczegóły w artykule.

porzeczki właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne porzeczek

Niezależnie od koloru porzeczki wspierają odporność, troszczą się o układ pokarmowy, poprawiają stan skóry. O leczniczych właściwościach soku z porzeczek jako domowego leku na żołądek, gorączkę i pragnienie pisano już w roku 1543. W uprawie zaś są od końca XV wieku. Jednakże zalety tych owoców poznano gruntownie dopiero kilkadziesiąt lat temu i wtedy stwierdzono, że czarna jest bezkonkurencyjna. Obok owoców róży i rokitnika jest ona najbogatszym źródłem witaminy C. Właśnie w czarnych znajdziemy najwięcej błonnika: średnio 7,9 g na 100 g owoców, w czerwonych 7,7 g, a w białych 6,4 g. Jak widać, ilość wspierającego przemianę materii błonnika w innych kolorach porzeczek też jest imponująca. Cenna i znana kasza gryczana ma go mniej niż najjaśniejsza z porzeczek.

Wszystkie odmiany, przede wszystkim dzięki rutynie (związek z grupy glikozydów flawonoidowych, który wzmacnia kruche naczynia krwionośne) i witaminie C, wspierają układ odpornościowy i poprawiają wygląd skóry. Bogactwo cynku w kompleksie z siarką łagodzi zmiany trądzikowe, wzmacnia też włosy i paznokcie. W każdej odmianie są też składniki przyjazne układowi pokarmowemu. Czarna porzeczka jest również bogatym źródłem witaminy K oraz tak rzadkich mikroelementów jak: bor i jod. 

Porzeczki w medycynie ludowej

Ciekawostką jest też, iż medycyna ludowa poleca czerwoną porzeczkę jako niezwykle skuteczny lek w kuracji mającej przyczynić się do pozbycia się piegów. Pomoże – nie pomoże, na pewno nie zaszkodzi, więc spróbować warto.

Trzeba przez około 2-3 miesięcy codziennie smarować piegi kilku rozgniecionymi jagodami porzeczki – od chwili gdy na krzewach pojawią się pierwsze zielone kuleczki aż do czasu, gdy owoce są czerwone i dojrzałe. Wystarczyć ma jedna kuracja, a piegi już nie wrócą! Proszę dać znać, jeśli się powiedzie.

Przepisy z porzeczkami w roli głównej

Poza tym z porzeczki możemy zrobić, m.in.

  • Galaretkę porzeczkową surową

Sok porzeczkowy ucierać z cukrem do zgalaretowacenia, biorąc na szklankę soku 1,25-1,5 szklanki cukru.

  • Kisiel porzeczkowy z pianką

1 kg czerwonych porzeczek oczyścić, przetrzeć przez sito; 0,5 l wody ugotować z 15 dkg cukru; 2 białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, cały czas ubijając dodać łyżeczkę cukru; łyżeczką do herbaty nabierać pianę i kłaść na gotującą się osłodzoną wodę, nie gotować, ale przetrzymać na ogniu ok. 5 minut, a potem wyjąć piankowe kluseczki łyżką cedzakową; do wrzątku dodać 8 dkg sago (rodzaj mączki (skrobi) wyrabianej z wnętrza palmy sagowej) lub mąki ziemniaczanej, wymieszanej z ½ szklanki wody – bez przerwy mieszać, aż zgęstnieje; gdy ten kisiel ostygnie, domieszać do niego przecier porzeczkowy (lub sok); na powierzchnię położyć ugotowane pianki, na nie trochę cieniutko pokrojonych skórek z pomarańczy i ewentualnie garść surowych porzeczek, a jeśli trzeba – dosłodzić; podawać z biszkoptami.

Przepisy na desery z czerwonymi porzeczkami znajdziesz TUTAJ

 

 

 
Katarzyna Nowak
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
 
 

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach realizuje na obszarach wiejskich województwa łódzkiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO