KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
27 lipca 2018

Przepisy na obłędnie pyszne ciasta z letnimi owocami

Lato to czas, kiedy mamy najlepsze sezonowe owoce! Maliny, borówki, wiśnie i wiele innych – aż trudno zdecydować się, które z nich są smaczniejsze. Letnie owoce wyjątkowo dobrze smakują także w ciastach, dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów. Będziecie zachwyceni!

Aksamitne ciasto z wiśniami i kruszonką

Składniki:

Owoce:

  • 0,5 kg wiśni,
  • 4 łyżki cukru.

Kruszonka:

  • 150 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 jaja,
  • ¾ kostki masła,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Jak przygotować?

1. Wydrylowane wiśnie przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem i chwilę podsmażamy (aż puszczą sok). Owoce odsączamy i studzimy.

2. Zagniatamy kruszonkę – łączymy podane składniki, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. 

3. Czas na ciasto! Cukier i cukier waniliowy ucieramy z masłem, następnie dodajemy jaja, śmietanę i olej. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i ucieramy na puszystą masę.  

4. Ciasto przekładamy do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), następnie układamy wiśnie i  posypujemy kruszonką (kulę ciasta ścieramy na tarce). Pieczemy około 45 minut w temp. 180 st. C.

 

Tarta z malinami 

Składniki:

Letnie owoce, np. maliny, borówki

Ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka lodowatej wody,
  • 50 g cukru pudru.

Krem:

  • 1 budyń śmietankowy,
  • pół kostki masła.

Jak przygotować?

1. Mąkę, cukier i masło przesiekać i wymieszać, dodać żółtko i wodę. Dokładnie zagnieść. Uformować kulę, schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę.
 
2. Wyjąć schłodzone ciasto i podzielić na 2 lub 3 części ( w zależności jaką formę na tartę mamy i ile ciasta będzie nam potrzebne). Rozwałkować ciasto i wylepić nim formę/foremki wysmarowane masłem. Ponakłuwać widelcem, by ciasto podczas pieczenia nie urosło. Pieczemy w temp. 200 st. C przez ok. 10-15 minut do jasnozłotego koloru.
 
3. Jeśli zostało nam ciasto, można zawinąć w folię spożywczą i zamrozić – przyda się do kolejnych wypieków ;-)
 
4. Upieczone ciasto wystudzić. W tym czasie przygotować galaretki, zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić w chłodne miejsce do tężenia. 

5. Budyń przygotować również zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gorącego budyniu dodać masło po kawałeczku i wymieszać. Schłodzić. 
 
6. Na spód ciasta na początku kładziemy budyń, potem owoce, a na koniec lekko stężałą galaretką. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Naprawdę pyszne!


Beza z letnimi owocami

Składniki:

  • 5 białek,
  • 300 g cukru,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka soku z cytryny. 

Krem:

  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • 250 g śmietany 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Jak przygotować?

1. Białka ubijamy mikserem, kiedy uzyskamy sztywną pianę, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

2. Ubite białka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy z piany okrąg. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C, po włożeniu bezy, zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy 1,5 godz. Kiedy będzie upieczona, niech zostanie w piekarniku do całkowitego wysuszenia. 

3. Robimy krem: ubijamy śmietankę, dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 
     

4. Na bezę wykładamy krem i dekorujemy świeżymi owocami. Ale pyszności!!!

 

Tradycyjne ciasto z galaretką i owocami

Biszkopt:

  • 5 jaj,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¼ szklanki maki ziemniaczanej,
  • ¾ szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju.

Krem:

  • budyń waniliowy,
  • pół kostki masła,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Pozostale składniki:

  • 2 galaretki,
  • owoce, np. maliny, borówki. 

Jak przygotować?

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy na wolnych obrotach. Kolejno dodajemy mąki i proszek do pieczenia (przesiane przez sito), delikatnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), na końcu dodajemy olej, mieszamy.

2. Biszkopt wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180 st. C przez około 25 min (na złoty kolor). 

Krem:
Budyń sporządzamy według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Do przestudzonego budyniu dodajemy masło i sok z cytryny, ucieramy na puszystą masę mikserem. 

Na przestudzony biszkopt nakładamy krem, następnie owoce, całość zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce. 

 

Ciasta z sezonowymi owocami to doskonały pomysł na deser w letni dzień. Są przepyszne - spróbujcie koniecznie!

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR
  • ODR Bratoszewice