KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Jak mrozić warzywa i owoce?

Opublikowano 17.07.2018 r.
Sezon na świeże warzywa i owoce trwa, jednak jest on zdecydowanie zbyt krótki. Zawsze jednak możemy „smaki lata” zamrozić i cieszyć się nimi w zimowe dni. Jak zatem poprawnie mrozić warzywa i owoce? Sprawdźmy.  

Jak przygotować warzywa i owoce do mrożenia?

Warzywa i owoce, które chcemy zamrozić powinny być przede wszystkim świeże i dojrzałe. Musimy je oczyścić, opłukać wodą oraz osuszyć (najlepiej rozłożyć na papierowych ręcznikach). Niektóre z nich można też podzielić na mniejsze kawałki (np. różyczkujemy kalafiory czy brokuły). Owoce typu maliny czy jagody można ułożyć na tacce w jednej warstwie i lekko zamrozić, a dopiero później przesypać do woreczka czy pojemnika (wówczas nie będą posklejane). Pamiętajmy, że wiśnie, czereśnie, morele i śliwki trzeba przed zamrożeniem wypestkować.  Z kolei warzywa typu marchewka, pietruszka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub w słupki. Pamiętajmy, aby zrobić także zapas posiekanego koperku i natki pietruszki. 

Czy blanszujemy warzywa przed zamrożeniem?

Niektóre warzywa można zblanszować przed zamrożeniem, m.in. groszek, brokuł, kalafior, marchew, fasolę, brukselkę, bób, kukurydzę czy buraki. Umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa zanurzamy na kilka minut w gorącej wodzie. Następnie przekładamy je na durszlak i zanurzamy w zimnej wodzie. Blanszowanie pozwala zachować smak warzyw, jędrność i pozytywnie wpływa na trwałość mrożonki.  

Warto dodać, że nie mrozimy sałaty, rzodkiewki i ogórków ze względu na dużą ilość wody, jaką zawierają. Po rozmrożeniu nie będą smaczne i stracą swoją konsystencję. Jeśli chodzi o owoce, to do mrożenia nie nadają się cytrusy. 

W czym mrozić?

W sklepach dostępne są specjalne woreczki przeznaczone do mrożenia, a także wygodne plastikowe pojemniki na mrożonki. Wszystko zależy od tego, jak dużo miejsca macie w zamrażarce. 

Owoce i warzywa zamrażamy do temperatury -18˚C i przechowujemy do 12 miesięcy.


Czy mrożone warzywa i owoce tracą witaminy?

Mrożenie nie wpływa znacząco na smak i walory odżywcze owoców i warzyw (w większości zachowują one cenne witaminy i minerały).  Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie mrożonek. 

 

Dzięki mrożeniu owoców i warzyw możemy cieszyć się smakami lata niemal przez cały rok. Zatem do dzieła - róbmy zapasy na zimę!


 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO