KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Czarnuszka - właściwości lecznicze i zastosowanie

Opublikowano 17.07.2018 r.
Czarnuszka to roślina o charakterystycznych czarnych nasionach, którym przypisuje się wiele prozdrowotnych właściwości. Owoce czarnuszki wykorzystuje się w ziołolecznictwie, stosuje jako przyprawę i surowiec kosmetyczny. Dowiedzcie się więcej na temat właściwości leczniczych i zastosowań nasion czarnuszki.

Niezwykłe właściwości nasion czarnuszki znane były już od starożytności, szczególnie popularna i doceniana była w Egipcie, gdzie czarne, aksamitne nasiona nazywane były złotem faraonów. Fiolki z olejem z czarnuszki znajdowano nawet w grobowcach egipskich władców. Czarnuszka popularna była również w południowych rejonach Europy, gdzie mawiano, że ta niezwykła roślina leczy każdą chorobę, poza śmiercią. 

Nasiona czarnuszki pozyskuje się z gatunku czarnuszka siewna, jest to mała i niepozorna roślina, której owoce mają jednak niezwykłe właściwości, ich skuteczność w zwalczaniu wielu dolegliwości została potwierdzona wieloma badaniami. Roślina pochodzi z rejonu Turcji i Iraku, rośnie także dziko w krajach basenu Morza Śródziemnego, w Polsce jest to roślina uprawna. 

Co kryją w sobie nasiona czarnuszki?

Surowcem pozyskiwanym są nasiona czarnuszki (Semen Nigellae), ze względu na dużą zawartość tłuszczów z nasion wytłacza się olej, niezwykle bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, nasiona zawierają także olejki eteryczne, saponiny, garbniki, antyoksydanty oraz witaminę E. Owoce bogate są także w związki mineralne: żelazo, wapń, potas i fosfor. Wśród substancji olejowych znajduje się także tymochinon, substancja o silnych właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwdrgawkowych, która działa także przeciwbakteryjnie i grzybobójczo. 

Czarnuszka jako przyprawa

Nasiona czarnuszki mają intensywny aromat i ciekawy korzenny smak, dlatego wykorzystywane są jako przyprawa. Głównym kulinarnym zastosowaniem nasion czarnuszki jest dodawanie ich do pieczywa, które nabiera wówczas niepowtarzalnego smaku. W tradycyjnej polskiej kuchni, czarnuszka używana była np. do przygotowania podpłomyków oraz do przyprawiania tłustych potraw mięsnych. Coraz częściej nasiona czarnuszki są stosowane w przygotowywaniu tradycyjnych polskich produktów kiszonych – ogórków i kapusty, które z dodatkiem tych nasion nabierają wybornego smaku. Czarnuszka ze względu na ostry smak jest także stosowana jako zamiennik pieprzu przez osoby, które tej ostrej przyprawy nie tolerują. 

Czarnuszka - naturalny lek 

Nasiona czarnuszki mają wiele zastosowań w medycynie naturalnej. Przede wszystkim są one znane z właściwości przeciwalergicznych, zmniejszają poziom wydzielanej przez organizm histaminy, łagodząc tym samym objawy alergiczne. Czarnuszka wpływa także pozytywnie na układ odpornościowy, jest więc polecana osobom z osłabioną odpornością w okresie dużej zachorowalności na infekcje. Nasiona oraz olej działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i grzybobójczo, dlatego polecane są także do stosowania podczas infekcji różnego pochodzenia, szczególnie w początkowej fazie choroby. Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że czarnuszka polecana jest osobom narażonym na choroby układu krążenia oraz jako skuteczny środek na obniżenie poziomu cholesterolu. 

Kolejna dolegliwość, przy której czarnuszka może okazać się skuteczna to anemia. Nasiona zawierają bowiem duże ilości żelaza i inne substancje które biorą udziałów procesie wytwarzania erytrocytów. Czarnuszka to także skuteczna pomoc dla astmatyków, korzystny wpływ na układ oddechowy osób cierpiących z powodu astmy również został potwierdzony badaniami, które wykazały poprawę u 80% badanych osób. 

Czarnuszka w chorobach nowotworowych 

Nasiona czarnuszki polecane są osobom cierpiącym na choroby nowotworowe, a szczególnie osobom poddawanym radioterapii. W kilku badaniach wykazano, że związki zawarte w czarnuszce chronią komórki przed skutkami promieniowania jonizującego. Pomaga to chronić zdrowe komórki przed skutkami terapii. Czarnuszka wykazuje również działanie przeciwnowotworowe. Zawiera substancje o działaniu cytotoksycznym, czyli takie, które powodują śmierć komórek nowotworowych. Takie działanie wykazano w stosunku do wielu rodzajów nowotworów. 

Olej z czarnuszki - zastosowanie

Olej wytłaczany z nasion czarnuszki ma wiele zastosowań kosmetycznych i działa leczniczo na skórę. Znalazł zastosowanie w leczeniu trądziku i zmian zapalnych skóry. Wykazano także dużą skuteczność w leczeniu atopowego zapalenia skóry. Poza tym olej z czarnuszki jako źródło witaminy E to doskonały naturalny i bezpieczny kosmetyk.  

 

Czarnuszka to niezwykła roślina o wielu cennych właściwościach. Posiada mnóstwo zastosowań, zarówno w leczeniu codziennych dolegliwości, w kuchni oraz jako naturalny kosmetyk. Nasiona oraz olej warto stosować na co dzień, jako wzbogacenie diety. Dzięki temu wzmocnimy swoją odporność i unikniemy wielu chorób. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO