KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
21 lipca 2018

Jak przygotować zdrowe, domowe lody?

Lody to popularny letni deser, uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. W sklepach rzadko można jednak kupić lody naprawdę dobrej jakości, przygotowane na bazie mleka czy śmietany. Najczęściej są to produkty złożone z tłuszczów utwardzanych - mleka w proszku, cukru i ogromnej ilości dodatków smakowych i aromatów. Może zatem warto samodzielnie przygotować domowe, zdrowe lody? Mamy sprawdzone przepisy!

Czy warto przygotowywać mrożone desery samodzielnie w domu?

Jeśli przyjrzymy się dokładnie produktom dostępnym w sklepach, uznamy, że zdecydowane warto, szczególnie jeśli lody kupujemy dla dzieci. Ogromna ilość sztucznych substancji, polepszaczy smaku, aromatów i barwników sprawia, że są to produkty niekorzystnie wpływające na zdrowie najmłodszych. Lody powinny nie tylko być smacznym deserem, ale także dostarczać wielu składników odżywczych.

Co będzie potrzebne do przygotowania domowych lodów?

    1. Akcesoria. Zanim zaczniemy przygotowywać domowe lody, warto zaopatrzyć się w plastikowe pojemniki do lodów na patyku oraz łyżkę do lodów, czyli gałkownicę. Dlaczego? Lody przygotowane z użyciem tych dwóch akcesoriów będą wyglądały zdecydowanie atrakcyjniej, a ich przygotowanie i podanie będzie zdecydowanie prostsze. Łatwiej też namówimy dzieci do jedzenia takich lodów. 

    2. Owoce. Lody kupowane w sklepie zawierają zwykle minimalną ilość owoców, najczęściej zastępowane są one sztucznymi aromatami i barwnikami, tak, aby smak deseru imitował smak prawdziwych owoców. Do przygotowania domowych lodów używamy tylko dobrze dojrzałych owoców, najlepiej takich, które można połączyć z jogurtem, śmietaną czy mlekiem. Z owocow, których nie można łączyć z nabiałem zawsze można przygotować pyszne sorbety. 

    3. Mleko, śmietana czy jogurt? Najlepiej jest oczywiście używać jogurtu czy mleka, ponieważ zawierają mniej tłuszczów, po takie lody mogą bez obaw sięgać osoby dbające o wagę. Od czasu do czasu warto przygotowywać także lody na bazie śmietany, mają one niezwykłą konsystencję i smak. 

    4. Orzechy. Do lodów warto także dodawać orzechy, ponieważ podniosą one nieco ich kaloryczność, jednak zdecydowanie wzbogacą smak i wartość odżywczą. Jako zdrowy dodatek można także stosować nasiona chia, pistacje czy pokruszoną ciemną czekoladę. 

    5. Cukier, miód, substancje słodzące. Jeśli unikamy białego cukru, nie musimy rezygnować z ulubionych lodów, wystarczy do deseru dodać naturalny słodzik, np. ksylitol lub odrobinę miodu. Przed dodaniem miodu trzeba go nieco podgrzać i pamiętać, aby nie dodawać do schłodzonych produktów, wówczas miód nie połączy się z innymi składnikami lodów. 

 

Trójkolorowe lody dla dzieci

Do ich przygotowania potrzebne będą pojemniki do lodów na patyku. Lody będą składały się z trzech warstw – czerwonej, zielonej i białej. Warstwę czerwoną otrzymujemy przez zmiksowanie truskawek z jogurtem lub śmietaną. Warstwę zieloną przygotujemy przez zblendowanie kiwi z odrobiną ksylitolu lub cukru (można zamienić ją na warstwę niebieską zrobioną z jagód i jogurtu). Warstwę białą otrzymujemy przez zmiksowanie banana z jogurtem, do kremu dodajemy również nasiona chia. Trzy warstwy układamy kolejno pojemnikach do lodów, następnie zamykamy i natychmiast wkładamy do zamrażalnika. Przygotowanie jest dość pracochłonne, warto poświęcić jednak trochę czasu, aby zrobić taki pyszny i niezwykle zdrowy deser dla najmłodszych. 

 

Zielone lody z awokado

To propozycja szczególnie przypadnie do gustu dbającym o zdrową dietę. Awokado jest bowiem skarbnicą witamin, minerałów i cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Takie lody będą więc zdrową i pyszną przekąską.

Do przygotowania dwóch porcji lodów będzie potrzebny miąższ z jednego awokado i dwa banany, odrobina soku z cytryny, nieco cukru lub innej substancji słodzącej. Owoce należy zmiksować na gładką masę z cukrem i sokiem, następnie przełożyć do pojemnika  i zmrozić przez 1-2 godziny. Lody warto podać z posiekanymi orzechami włoskimi. 

 

Prawdziwe lody orzechowe 

Do ich przygotowania będą potrzebne 4 świeże, najlepiej wiejskie jaja, pół litra śmietany kremówki, 200 gram orzechów, startych na tarce lub zmiksowanych w blenderze i około pół szklanki cukru. Wyparzone jaja trzeba ubić z cukrem na gładką masę, śmietankę ubijamy osobno, następnie delikatnie mieszamy obie masy, dodajemy orzechy, do smaku można również dodać syrop klonowy, lub jeśli deser przeznaczony jest dla dorosłych, włoskie amaretto lub inny likier (1-2 kieliszki). Lody przekładamy do pojemnika i mrozimy kilka godzin.

 

Lody mogą być nie tylko pyszną, ale i zdrową letnią przekąską dla całej rodziny. Przyrządzając je samodzielnie w domu, możemy uniknąć wielu szkodliwych, niekorzystnie wpływających na zdrowie substancji. Warto pamiętać o składnikach najwyższej jakości, które będą decydowały o smaku naszych domowych deserów. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR
  • ODR Bratoszewice
  • WDR