KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
23 czerwca 2018

Dochodowa hodowla ślimaków winniczków

Hodowla ślimaków winniczków jest coraz popularniejsza w Polsce, bo mięczaki te mają dużą plenność, krótki cykl rozwojowy i szybki wzrost, a robione z ich mięsa dania uchodzą za pokarm zdrowy i luksusowy. Początkowo takie farmy funkcjonowały we Francji, Włoszech i Portugalii, jednak od ok. 20 lat rozwijają się też w Polsce. Jak dokładnie wygląda uzyskiwanie mięsa winniczków w naszym kraju?

Hodowla ślimaków winniczków stała się w Polsce modna

Do niedawna tylko zbierano u nas winniczki z naturalnego środowiska i eksportowano na Zachód. Nadal zresztą się to robi od 1 do 31 maja, jednak wybiera się tylko osobniki o muszli min 33 mm (muszle winniczków osiągają u nas max do 5,5 cm wielkości i 50 g masy). W ciągu ostatnich 20 lat wzrosło zainteresowanie też ich hodowlą, co wymusiły względy ekologiczne, rosnąca konsumpcja i zysk. W polskich hodowlach użytkowany jest przy tym największy europejski ślimak lądowy – ślimak winniczek Helix aspersa (Müller) w dwóch odmianach gatunkowych: Helix aspersa aspersa (winniczek, ślimak szary) i Helix aspersa maxima (ślimak afrykański, duży szary). Corocznie Polska eksportuje obecnie ok. 300 ton winniczków najwyborniejszych w smaku.

Od winniczków pozyskuje się mięso, jaja na kawior oraz śluz do produkcji kosmetyków i leków. Mięso winniczków ma wysoką wartość odżywczą, mało tłuszczu (ok. 0,8%, są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe ok. 75 %) i bogactwo dobrego białka (do 20%) z idealnym składem aminokwasowym. Po zbiorze ślimaki są natychmiastowo uśmiercane gorącą parą wodną lub wrzątkiem. Następnie oddziela się ich mięsistą nogę od ukrytego wewnątrz muszli worka trzewiowego, myje tak pozyskane mięso, dzieli na spożywcze klasy, blanszuje, paczkuje, mrozi i magazynuje. W sprzedaży są też żywe winniczki, choć głównie jest to mięso mrożone, konserwy i inne dania gotowe. Od ślimaków szarych H. aspersa maxima pozyskuje się też jaja (ok. 200 jaj od jednego osobnika jednorazowo) do produkcji kawioru (od H. aspersa aspersa nie zbiera się jaj).

Hodowla ślimaków winniczków – wymagania środowiskowe

Dla optymalnego rozmnażania wzrostu i rozwoju, ślimakom niezbędne są właściwe warunki środowiskowe:

    • temperatura – ciało i muszla najlepiej przyrastają w temp. 15-25°C, dłuższy spadek temp. do 12°C wywołuje hibernację/uśpienie, wzrost do 30°C kończy się podobną estywacją, przy temp. ok. 0°C, ślimaki mogą umierać;
    • wilgotność – optymalna to ok. 90%, spadek i wzrost wilgotności wywołuje estywację, zniekształcenia muszli i karłowacenie, opóźnienie dojrzałości płciowej, a nawet wypadanie ciała z muszli;
    • woda do zraszania i picia – musi być przebadana bakteriologicznie i bez chloru, najwięcej jej trzeba w czasie rozrodu, czyli od momentu kopulacji do zniesienia jaj;
    • długość dnia świetlnego – reguluje rozród, aktywność i pobieranie pokarmu, najlepsze jest światło dzienne, natomiast w chowie w pomieszczeniach stosuje się oświetlenie sztuczne 100 luxów, dzień świetlny należy wydłużać od 12 do 18 godzin, w miarę wzrostu i rozwoju ślimaków;
    • wentylacja powietrza – w pomieszczeniach chowu musi być właściwy obieg powietrza, wentylacja usuwa nadmiar wilgoci i toksyczne gazy oraz reguluje temperaturę;
    • właściwy pokarm – nie mogą wystąpić braki składników odżywczych;
    • dostęp do ziemi – pobudza rozród i funkcje trawienne, warto zakupić specjalne mieszanki ziemi do hodowli, choć w warunkach polskich hodowcy zwykle sami je wytwarzają z ziemi ogrodniczej pomieszanej z piaskiem, węglanem wapnia i dolomitem.

Hodowla ślimaków winniczków – systemy chowu

Najlepiej latem trzymać ślimaki na pastwisku, a zimą w pomieszczeniach – chów w parkach i w pomieszczeniach. Pastwisko letnie jest obsadzone roślinami wieloletnimi lub jednorocznymi (ciągła zielona taśma). Po sezonie ślimaki zbiera się do magazynów-chłodni, gdzie hibernują. Chów w pomieszczeniach wymaga utrzymania specjalnych warunków wilgotności, temp., wentylacji, nawadniania itp. Na 100 sztuk stada podstawowego należy zapewnić ok. 10 m2 powierzchni. Budynki do chowu ślimaków mają pomieszczenia: chłodnię (przechowalnia ślimaków hibernujących przygotowywanych do rozrodu), pokój reprodukcyjny, wylęgarnię (inkubacja jaj), wychowalnię młodzieży, tuczarnię i magazyn paszowy.

Hodowla ślimaków winniczków – żywienie

Winniczki w hodowlach karmi się warzywami i ziołami, np. sałata, kapusta, marchew, buraki, liście rzepaku, cykoria, jarmuż, karczochy, mniszek lekarski, babka lancetowata, pokrzywa. Mniej chętnie zjadają kukurydzę i koniczyny. Pastwiska winniczków powinny być obsiewane ich ulubionymi roślinami. Dodatkowo podaje się też specjalne pasze treściwe (śruty zbożowe z jęczmienia, owsa i pszenicy, otręby, mieszanki mineralne).

Choroby - profilaktyka

Profilaktyka obejmuje przede wszystkim dokładny monitoring (obserwację) stada, w szczególności jego zachowania przy karmieniu, zraszaniu, sprzątaniu itp. Choroby objawiają się zwykle zasklepianiem się ślimaków, brakiem reakcji na dotyk, nie wychodzeniem z muszelek i nie podchodzeniem do stanowisk paszowych. Zaleca się też ważenie po 50 losowo wybranych ze stada ślimaków, co pokaże prawidłowość ich przyrostów, jako optymalny wskaźnik zdrowia. Najczęstszymi w chowie winniczków są choroby zakaźne bakteryjne i grzybowe, pochodzące zwykle z paszy, wody i środowiska (m.in. brak właściwej zoohigieny). Występują też inwazje pasożytniczych roztoczy, larw przywr i tasiemców, czy obleńców, z zakażonej paszy i wody, sprzętu, nowych roślin i nawozu. Ślimakom mogą też szkodzić złe warunki środowiskowe w hodowli, uszkodzenia mechaniczne, niedobory minerałów w paszy itp.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • WDR
  • KOWR
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie