KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Ciepłe śniadania – energia dla organizmu

Opublikowano 19.09.2017 r.
Koniec lata, a początek jesieni to szczególny czas dla naszego organizmu. W tym okresie powinniśmy szczególnie zadbać o naszą odporność. To, co będziemy jeść teraz będzie miało wpływ na naszą kondycję zimą i wiosną – warto więc już teraz przyjrzeć się temu, co znajduje się na naszych talerzach.

Zacznijmy od podstaw – wstajemy rano, szykujemy się do szkoły/pracy, wchodzimy do kuchni, a tam – kawa, kanapki, często zimny jogurt z owocami albo szybka słodka bułka w biegu. Niestety, często tak wygląda poranek w wielu domach. Oczywiście, jesteśmy tylko ludźmi –brak czasu, pośpiech, ważniejsze sprawy to nie rzadko nasza codzienność niepozwalająca nam zatroszczyć się o pierwszy posiłek dnia. Jeśli takie poranki zdarzają nam się sporadycznie lub raz na jakiś czas – na pewno nic się nie stanie. Jednak, gdy momenty kiedy możemy spokojnie zjeść wartościowe śniadanie to nieliczny wyjątek naszego funkcjonowania – najwyższy czas to zmienić!

Najważniejsze – przygotowanie ciepłego, zdrowego posiłku, który da nam energię na cały dzień oraz przyjemnie rozgrzeje żołądek naprawdę nie zajmuje dużo czasu – to tylko kwestia organizacji i odpowiedniego dobrania produktów.

A dlaczego ciepłe śniadanie jest tak ważne?

W okresie jesienno-zimowym najlepsze są produkty, które nie wychładzają organizmu, uchronią nas przed infekcjami i wirusami, przyjemnie rozgrzeją żołądek i organy wewnętrzne.

Dla odchudzających się – czy wiecie, że ciepłe posiłki podkręcają nasz metabolizm? Dodatkowo ułatwiają trawienie i zapewniają sytość na dobrych kilka godzin.


Na czczo warto wypić ciepłą wodę z cytryną, można samą wodę, można też dodać miodu. Wspaniała będzie też kawa rozgrzewająca (przepis poniżej), czy ciepły domowy kompot. Potem możemy przyrządzić owsiankę, kaszę z ciepłymi owocami bądź warzywami, jajka na ciepło, kanapki (ale również na ciepło), a nawet zjeść warzywną zupę.

Zaprzyjaźnijmy się na stałe z przyprawami takimi jak: cynamon, kardamon, imbir, kurkuma, chilli – świetnie smakują i również przynoszą przyjemne ciepło organizmowi.

A oto kilka przepisów na ciepłe śniadania, wspaniałych na jesień:

Owsianka z duszonymi śliwkami

Składniki :

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • woda
  • szczypta soli
  • miód, masło klarowane (bądź zwykłe)

Przygotowanie :

Płatki owsiane gotować do miękkości i kleistej konsystencji – w razie potrzeby dodać wodę. Na koniec dodać szczyptę soli i po lekkim przestygnięciu – miód do smaku.
 

Duszone śliwki: Kilka śliwek umyć, wyjąć pestkę, pokroić na mniejsze kawałki (połówki, bądź ćwiartki), umieścić w rondelku, lekko podlać wodą i dusić do miękkości. Na koniec dodać dużą szczyptę cynamonu.

 

Kawa rozgrzewająca w przyprawami

Składniki :

  • 2 łyżeczki mielonej kawy
  • 2 szklanki wody
  • cynamon, imbir, kardamon, lub inne ulubione, korzenne przyprawy
  • miód lub inne zdrowe słodzidło (np. syrop klonowy itd.) do smaku

Przygotowanie :

W rondelku zgotować wodę, wsypać kawę i przyprawy i gotować ok. 5-7 min. na wolnym ogniu. Odstawić do opadnięcia fusów, przecedzić przez sitko i wlać do kubeczka. Dosłodzić do smaku. Pić na zdrowie! 

Taką kawę można pić nawet 3 razy dziennie. Kawa gotowana wzmacnia żołądek, ociepla organy wewnętrze, a co najważniejsze – wprawia w doskonały humor.

 

Omlet na ciepło z duszonym szpinakiem

Składniki :

  • 2 jajka
  • szpinak
  • oliwa z oliwek, dobry olej bądź masło do smażenia
  • sól, pieprz, ew. chilli

Przygotowanie :

Rozbić jajka do miseczki, rozbełtać wtłaczając powietrze, dodać sól, pieprz i szczyptę chilli (opcjonalnie). Na patelni rozgrzać tłuszcz i poddusić szpinak, następnie wlać masę jajeczną i lekko zagarniać do środka, aby masa zaczęła się lekko ścinać. Kiedy omlet będzie od spodu gotowy, a na wierzchu lekko płynny – złożyć go na pół i wyłączyć palnik kuchenki – niech dojdzie ok. 1 minuty – ważne, żeby nie był do końca ścięty – wtedy będzie suchy i niesmaczny. Jeść z pieczywem (np. lekko podgrzanym na patelni lub w tosterze), bądź bez dodatków.

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO