KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Borówka jest częścią zdrowego stylu życia

Opublikowano 12.06.2018 r.
,,Lato z borówkami ‘’ – to tytuł kampanii realizowanej przez  Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw we współpracy z Fundacją Promocji Polskiej Borówki.

Celem promocji jest wzrost spożycia borówki i jej walorów. Jak podkreślają pomysłodawcy kampanii jej celem jest wyrobienie nawyku jedzenia borówek w sezonie zbiorów. Projekt uzyskał dofinansowanie z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, a jego koszt wyniesie około 180 tys. zł.

Jak ustaliliśmy inauguracja sezonu borówkowego w 2018 roku odbędzie się w sobotę 30 czerwca. Organizatorzy zapraszają na event dla konsumentów, z degustacją przez najmłodszego plantatora i prezentacją plonów. Natomiast 1 lipca w Dniu Polskiej Borówki plantatorzy w całej Polsce zaproszą na Borówkowy Weekend. To też już tradycja.

Konsumenci będą mieli możliwość skosztowania pierwszych dań, deserów, koktajli i lodów ze świeżych borówek. W czasie wakacji zrealizowane zostaną warsztaty dla dzieci przedszkolnych „Skąd się biorą borówki?”. Ich celem jest pokazanie dzieciom jak rosną i dojrzewają owoce, jak plantatorzy chronią je przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi oraz jak się je zbiera. Strategię postrzegamy jako spójną reakcję na istotne wyzwania, jako sposób w jaki branża ma iść naprzód. W nadzorowanych działaniach akcentujemy umiejętność współpracy z naturą, zrównoważony rozwój, pasję plantatorów i wielopokoleniowość, tożsamość i bezprecedensowe sukcesy eksportowe. Współpracę plantatorów między sobą, z producentami innych owoców, z kucharzami i dietetykami – informuje Fundacja Promocji Polskiej Borówki.

Od początku lipca do końca września Polska jest kluczowym dostawcą borówki na najbardziej wymagające rynki.
Jest to niezwykle cenny owoc, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim z odżywczego punktu widzenia.

Jagody borówki dla wielu ludzi stały się naturalnym elementem zdrowego stylu życia. Borówka, jak żaden inny owoc, wpisuje się w trendy i poszukiwania praktycznych sposobów na zdrowe życie. Klasyfikowana jako „super food” stała się elementem diety każdego, kto dba o zdrowy tryb życia.


Spośród wszystkich owoców i warzyw ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów), dzięki czemu podnosi odporność organizmu i zapobiega infekcjom. Wysoki poziom antocyjanów, neutralizujących wolne rodniki, powoduje, że borówka powstrzymuje starzenie się organizmu i traktowana jest jako ważny składnik diety antynowotworowej. Niebieskie jagody pomagają również obniżyć ciśnienie, zły cholesterol, mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu, przewodu pokarmowego, układu moczowego oraz wzroku. Borówki działają na poprawę nastroju i pomagają w walce z depresją. Wpierają też proces redukcji wagi  i pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Mają dużą zawartość witamin K i C oraz mniejszą witamin E i B6. Są również doskonałym źródłem manganu i błonnika.

Źródło: Fundacja Promocji Polskiej Borówki

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO