KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
10 czerwca 2018

Najlepsze owocowe nalewki - jak je przygotować?

Samodzielnie przygotowywane nalewki to cenne domowe leki, a jednocześnie dobry pomysł na poczęstunek dla gości. Niegdyś nalewki przygotowywała każda gospodyni, służyły przede wszystkim jako naturalne leki na jesienne i zimowe miesiące. Dowiedzcie się dlaczego warto przygotowywać  je samodzielnie, przy jakich dolegliwościach mogą okazać się pomocne i, co najważniejsze, jak je przyrządzić. 

Według definicji nalewka to preparat leczniczy, wyciąg alkoholowy, przygotowywany z surowców: ziół, owoców, korzeni lub liści. Nalewki przygotowuje się w procesie maceracji, polegającej na zalaniu surowca, z którego chcemy otrzymać nalewkę, roztworem alkoholu. Surowce zalewa się alkoholem w celu wydobycia z nich smaku, aromatu i przede wszystkim substancji leczniczych. Dziś w sklepach mamy ogromny wybór nalewek – m.in. wiśniówkę, orzechówkę czy pigwówkę. Jednak trzeba pamiętać, że są to nalewki smakowe produkowane na ogromną skalę, nie mające właściwości leczniczych, co gorsze zawierają też sztuczne dodatki aromatyczne. Nalewki o właściwościach leczniczych można natomiast znaleźć w aptekach, są one jednak zwykle bardzo drogie. Z tego względu nalewki warto przygotowywać samodzielnie w domu, najlepiej z sezonowych ziół i owoców. 

Dlaczego warto przygotowywać nalewki?

Roztwór alkoholu, który stosujemy do przygotowywania nalewki jest doskonałym rozpuszczalnikiem dla wielu substancji leczniczych znajdujących się w owocach. Potocznie mówi się, że alkohol „wyciąga” z owoców to, co w nich najcenniejsze i ułatwia przyswajanie wielu substancji. Nalewki owocowe są źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów. Alkohol umożliwia również rozpuszczenie substancji, które są nierozpuszczalne w wodzie np. olejków eterycznych czy niektórych barwników roślinnych. Dodatkowo alkohol działa odkażająco, co wzmacnia działanie lecznicze nalewek, szczególnie w przypadku różnego rodzaju infekcji. 

Jak przygotowywać nalewki z owoców?

Duże szklane naczynie, najlepiej szczelnie zamykany słój, napełniamy świeżymi wypłukanymi owocami, dodajemy cukier lub przyprawy, zalewamy odpowiednim dla danej nalewki roztworem alkoholu, ważne jest, aby owoce były całkowicie zalane. Macerację przeprowadzamy w ciepłym pomieszczeniu i mieszamy co kilka dni. Czas maceracji jest różny, w zależności od owoców. Później odcedzamy nalewkę za pomocą sitka i gazy, przelewamy do ciemnych butelek. 

Nalewka malinowa

    •  To skuteczny lek na grypę i przeziębienie. Obniża gorączkę, ponadto działa oczyszczająco oraz rozkurczowo, można ją stosować przy skurczach żołądka lub jelit. Nalewkę przygotowujemy zalewając owoce 0,5 litra spirytusu i 0,5 litra wódki. Naczynie z owocami odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień. Po tym czasie przecedzamy. Pozostałe w słoju owoce zasypujemy cukrem i pozostawiamy ponownie w ciemnym miejscu aż wydzieli się syrop, może to trwać kilka dni. Syrop odcedzamy, maliny dodatkowo wyciskamy, płyn dodajemy do kilka dni wcześniej odcedzonej nalewki. Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce.

Nalewka wiśniowa

    • Wpływa korzystnie na pracę serca, reguluje ciśnienie krwi, przyspiesza wydalanie sodu, zmniejsza anemię. Jest źródłem przeciwutleniaczy, wzmacnia odporność, wpływa korzystnie na zdrowie skóry. Aby przygotować nalewkę, będziemy potrzebować dwóch naczyń. W jednym z nich wypestkowane owoce zalewamy 50% alkoholem i odstawiamy w ciemne miejsce, w drugim 0,3 kg miodu (najlepiej gryczanego) zalewamy 1 litrem wody i 0,3 litra spirytusu, zamykamy szczelnie i odstawiamy. Po miesiącu odcedzamy owoce i mieszamy płyny z obydwu naczyń, przelewamy do ciemnych butelek. Odstawiamy w chłodne miejsce. 

Nalewka z aronii

    • Nalewka z aronii  działa oczyszczająco i obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne i serce, jest niezwykle bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Owoce zalewamy 1 litrem wódki, dodajemy szklankę cukru. Macerujemy około dwóch tygodni, po tym czasie odcedzamy, nalewkę przelewamy do ciemnych butelek. 

Nalewka z jarzębiny

    • Nalewka z jarzębiny, czyli jarzębiak to źródło karotenoidów, łagodzi objawy chorób pęcherzyka żółciowego i wątroby, można ją stosować podczas biegunki i nieżytu jelit. 

Owoce zalewamy litrem wody, dodajemy 0,5 kg cukru. Gotujemy kilka minut, pozostawiamy do ostygnięcia, owoce z wodą przelewamy do szczelnie zamykanego słoja, następnie dolewamy litr spirytusu. Zamykamy i odstawiamy na dwa/trzy miesiące. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy do ciemnych butelek. 

Jak bezpiecznie stosować nalewki?

Przede wszystkim trzeba pamiętać o odpowiednich ilościach, nalewki, które są stosowane w celach leczniczych zażywamy w ilościach około 40 ml, czyli kieliszek w przypadku kobiet oraz dwa w przypadku mężczyzn. Dotyczy to nalewek przyjmowanych przez dłuższy czas. W przypadku nalewek przyjmowanych krótkotrwale, np. nalewki malinowej podczas przeziębienia, dawkę można zwiększyć do kilku kieliszków dziennie. Nalewek natomiast nigdy nie powinno zażywać się jednocześnie z antybiotykami. 

Nalewki lecznicze to doskonałe uzupełnienie domowej apteczki, smaczne, zdrowe i korzystnie wpływające na organizm. Stosując nalewki lecznicze należy pamiętać o bezpieczeństwie i umiarze. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice
  • WDR