KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Chłodnik z botwinką - idealny na upalne dni!

Opublikowano 01.06.2018 r.
W sezonie letnim, nie ma nic lepszego niż pyszny, orzeźwiający chłodnik na kwaśnym mleku z botwinką. Tajemnica tej zupy to dobra kompozycja składników – przedstawiamy zatem nasz przepis. 

Składniki:

  • 1 l zsiadłego mleka,
  • 2 pęczki młodej, pokrojonej botwinki,
  • ½ l wody,
  • 1 świeży ogórek,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
Oczyszczoną botwinkę należy drobno pokroić, zalać ½  l wody, zakwasić octem, sokiem z cytryny, dodać cukier, ugotować i ostudzić. Ogórki obieramy i szatkujemy, roztrzepujemy zsiadłe mleko. Wszystkie składniki mieszamy z botwinką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy po schłodzeniu, pysznym dodatkiem do chłodnika jest jajko ugotowane na twardo.

 

Lekki i zdrowy chłodnik z botwinką z pewnością zasmakuje każdemu! A może masz ochotę na botwinkę w innych wyśmienitych daniach? Sprawdź nasze przepisy!

Tematy pokrewne:
Botwina - królowa wiosny w pysznych daniachBotwina - królowa wiosny w pysznych daniach

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:chłodnik z botwinką
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO