Chłodnik z botwinką - idealny na upalne dni!
Opublikowano 01.06.2018 r.
W sezonie letnim, nie ma nic lepszego niż pyszny, orzeźwiający chłodnik na kwaśnym mleku z botwinką. Tajemnica tej zupy to dobra kompozycja składników – przedstawiamy zatem nasz przepis.
Składniki:
- 1 l zsiadłego mleka,
- 2 pęczki młodej, pokrojonej botwinki,
- ½ l wody,
- 1 świeży ogórek,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Oczyszczoną botwinkę należy drobno pokroić, zalać ½ l wody, zakwasić octem, sokiem z cytryny, dodać cukier, ugotować i ostudzić. Ogórki obieramy i szatkujemy, roztrzepujemy zsiadłe mleko. Wszystkie składniki mieszamy z botwinką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy po schłodzeniu, pysznym dodatkiem do chłodnika jest jajko ugotowane na twardo.
Lekki i zdrowy chłodnik z botwinką z pewnością zasmakuje każdemu! A może masz ochotę na botwinkę w innych wyśmienitych daniach? Sprawdź nasze przepisy!
Tematy pokrewne:Botwina - królowa wiosny w pysznych daniach |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|