KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Dieta wegetariańska? Czemu nie!

Opublikowano 24.06.2018 r.
Prezentujemy przykładowy i łatwy jadłospis dla osób, które chcą skorzystać z odchudzającej diety wegetariańskiej.  

Śniadanie

Owsianka z owocami i jogurtem naturalnym posypana migdałami

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich lub zwykłych (nie błyskawicznych)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka migdałów, płatków migdałowych lub migdałów mielonych
  • garść owoców sezonowych (np. truskawki, maliny, jagody, porzeczki, borówki)

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem lekko ponad płatki poprzedniego dnia. Przykryć miseczką, by płatki napęczniały. Rano dodać jogurt, owoce, posypać migdałami. Można polać miodem.

II Śniadanie

Świeżowyciskany sok lub koktajl warzywny/warzywno owocowy lub owocowy

Obiad

Zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie
W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę. Cukinię pokroić na talarki, przesmażyć z cebulą w garnku, zalać wodą i gotować do miękkości. Zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Zupę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno – jako chłodnik.

 

Sałatka z kaszy jaglanej z cieciorką, szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • pół szklanki ciecierzycy
  • garść świeżego szpinaku
  • kawałek sera feta
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę wymieszać z ciecierzycą, szpinakiem, oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wkroić ser feta. Można doprawić dodatkowo sokiem z cytryny.

 

Podwieczorek

Garść ulubionych orzechów/suszonych owoców/miseczka świeżych owoców

 

Kolacja

Kanapki z awokado, serkiem kozim, pomidorem i natką pietruszki

Składniki:

  • 2/3 kromki chleba na zakwasie (żytniego lub innego)
  • pół awokado
  • kawałek koziego serka bądź twarożku
  • natka pietruszki świeża
  • sól, pieprz
  • pomidor

Awokado zmiażdżyć na papkę, pod koniec wmieszać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Pastę nakładać na kanapki, na wierzch dodać kleks serka koziego. Jeść z pomidorami.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO