KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Rdza brunatna na zbożach prawie w całej Polsce

Opublikowano 04.06.2018 r.
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa sygnalizuje występowanie rdzy brunatnej na zbożach ozimych prawie w całej Polsce. Liczne występowanie rdzy pokazuje także na mapach Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy z Poznania.

 Objawy rdzy brunatnej występują głównie na blaszkach liściowych i każdy rolnik zna je doskonale - przypominają doradcy rolniczy. - Rdza brunatna pszenicy i żyta występuje przede wszystkim w ciepłych rejonach i latach uprawy. Choroba najczęściej jest wykrywalna po fazie strzelania w źdźbło. Na górnej stronie liści, a czasem także na ich dolnej stronie ukazują się rdzawobrązowe, owalne skupienia. Są one często otoczone jasnym polem. 


Jak mówią eksperci, w tym roku pogoda wyjątkowo sprzyja właśnie rdzy brunatnej. Biorąc pod uwagę wysoką temperaturę powietrza i często stosowane przez rolników wysokie nawożenie azotem a także poranki z mgłami i rosą - mamy wszystko to, co rdza brunatna lubi najbardziej.


Najłatwiej zabezpieczyć się przed rdzą brunatną wybierając do uprawy mniej podatne odmiany. Jednak w sprzyjających dla choroby warunkach nawet to nie będzie oznaczało bezpieczeństwa plantacji. 

Zabiegi przy użyciu środków ochrony roślin wykonuje się zapobiegawczo lub interwencyjnie od początku krzewienia do końca fazy kłoszenia - informują specjaliści z PIORiN. - W warunkach sprzyjających rozwojowi choroby, termin zabiegu można wydłużyć do fazy dojrzałości wodnej ziarna. 


Orientacyjne progi ekonomicznej szkodliwości dla rdzy brunatnej pszenicy ozimej wynoszą :

  • w fazie krzewienia: 10-15% liści z pierwszymi objawami rdzy,
  • w fazie strzelania roślin w źdźbło: co najmniej 10% źdźbeł z objawami porażenia,
  • w fazie kłoszenia roślin: wystąpienie objawów porażenia na liściu podflagowym lub flagowym 

Pamiętajmy też, że źródłem infekcji są resztki pożniwne. Oznacza to, że osypane i porażone ziarno i rżysko trzeba zniszczyć. Pamiętać też warto o prawidłowym płodozmianie.

 

źródło fot. , Close-up of stem rust (''Puccinia graminis'') on wheat. Photo by Yue Jin. [http://www.ars.usda.gov/is/graphics/photos/jun04/k11192-1.htm Image Number K11192-1] {{PD-USGov-USDA-ARS}} category:Basidiomycota

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO