KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Nowe przepisy w produkcji ekologicznej - czy będzie uczciwa konkurencja?

Opublikowano 02.06.2018 r.
Rada Unii Europejskiej przyjęła nowe przepisy UE dotyczące produkcji i znakowania produktów ekologicznych. Chodzi o zapewnienie uczciwej konkurencji na coraz większym rynku produkcji ekologicznej.

Ekologiczne użytki rolne wzrosły ponad dwukrotnie w ciągu ostatniej dekady i wciąż rosną - poinformował Rumen Porodzanov, minister rolnictwa, żywności i leśnictwa Republiki Bułgarii i przewodniczący Rady Unii Europejskie. - Dzięki przyjętym nowym zasadom sektor ekologiczny będzie się dobrze prosperować, a konsumenci będą mogli ufać, że produkty organiczne, które kupują, są najwyższej jakości.

Jednakże... nowe przepisy mają wejść w życie dopiero od 2021 roku. Dopiero wtedy zasady dotyczące produkcji mają zostać uproszczone, a system kontroli zostanie wzmocniony, dzięki bardziej rygorystycznym środkom ostrożności i kontrolom w całym łańcuchu dostaw. Co najważniejsze, to fakt, ze producenci w państwach trzecich będą musieli przestrzegać tych samych przepisów, które obowiązują producentów w UE, a zakres przepisów ekologicznych zostanie rozszerzony o takie produkty jak na przykład: sól, korek, wosk pszczeli czy liście winogron. Ponadto certyfikacja będzie łatwiejsza dla drobnych rolników, dzięki nowemu systemowi certyfikacji grupowej, będzie bardziej jednolite podejście w celu zmniejszenia ryzyka przypadkowego zanieczyszczenia pestycydami i odstępstwa dotyczące produkcji w wyznaczonych miejscach w szklarniach będą stopniowo wycofywane.

Stare zasady dotyczące produkcji ekologicznej są nierówne w całej UE z powodu szerokiego zakresu wyjątków.

Potrzebne są zatem nowe ramy legislacyjne, aby szybko rozwijający się sektor dysponował jasnymi przepisami, a które pozwolą producentom ekologicznym na uczciwą konkurencję, niezależnie od tego, czy produkują oni produkty w UE czy w kraju trzecim - wyjaśnia Rumen Porodzanov. - Ponadto dzięki nowym przepisom konsumenci kupujący produkt opatrzony unijnym logo ekologicznym mogą mieć pewność, że uzyskają taką samą jakość w całej UE.

Pozostaje jeszcze życzyć producentom i konsumentom żywności organicznej, aby ceny w krajach Unii Europejskiej były kształtowane w podobny sposób. Dziś, w wielu krajach Zachodu ceny żywności ekologicznej są od 30 do 50% wyższe niż żywności konwencjonalnej, natomiast u nas ceny bio-produktów często są wyższe o 100-200%. Obniżenie cen może być korzystne zarówno dla konsumentów jak i producentów, bo zaporowe kwoty powodują, że bardzo niewielu Polaków sięga po żywność ekologiczną.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO