KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
17 maja 2018

Maj - czas na szparagi! Przepisy na śniadanie, obiad i kolację

Zielone lub białe. Zdarzają się też fioletowe, ale u nas dostanie ich graniczy z cudem. Uprawiane są przede wszystkim u naszych zachodnich sąsiadów Niemców, jednak u nas coraz częściej już goszczą na polach, szczególnie w zachodniej Polsce. Mowa o szparagach. 

Ja wyznaję zasadę, że im prościej, tym lepiej, dlatego szparagi najlepiej według mnie smakują z jak najmniejszą liczbą dodatków. Uwielbiam zrobić z nich pyszną zupę krem (bardzo zdrową, pożywną i wprawiającą w wiosenny nastrój dzięki soczystemu zielonemu kolorowi), podać je polane roztopionym masłem lub z posiekanym jajkiem albo z jajkiem sadzonym. Świetne są też posypane parmezanem lub innym twardym, żółtym serem, albo skropione sokiem z cytryny z dużą ilością świeżych ziół (spróbujcie np. połączenia oliwa z oliwek bądź roztopione masło, trochę soku z cytryny, świeże listki mięty, sól, pieprz i trochę skórki cytrynowej – proste i pyszne danie – do tego kieliszek białego, schłodzonego wina i do szczęścia nie potrzeba nic innego).

Szparagi są świetnym dodatkiem do makaronu, sosu, mięsa i ryby. Mogą być też samodzielną przystawką, sałatką czy przekąską. Lubię też bardzo tartę ze szparagami z dodatkiem zielonej sałaty lub młodych, wiosennych warzyw – to świetny pomysł na obiad lub kolację. Jeśli zupa ze szparagów to nie tylko na ciepło – chłodnik z gorący dzień sprawdzi się również znakomicie. 

Szparagi to bardzo delikatne warzywo, zarówno na talerzu, jak i w uprawie. Co prawda, z roku na rok rośnie zainteresowanie produkcją szparagów i coraz więcej rolników decyduje się na ich uprawę. Jest to jednak bardzo pracochłonne zajęcie, wiążące się z dużymi kosztami (samo rozpoczęcie uprawy, właściwe miejsce, odpowiednia pielęgnacja, nawożenie i nawodnienie).
Plantacje szparagów, dlatego tak dobrze się mają u naszych zachodnich i południowych sąsiadów, ponieważ potrzebują silnie nasłonecznionych terenów osłoniętych od silnych wiatrów. Źle znoszą natomiast niskie temperatury – zimą istnieje duże ryzyko ich uszkodzeń.

Rośnie natomiast spożycie i popularność szparagów w naszym kraju. Na pewno wpływa na to fakt, że są już ogólnodostępne, a także modne - poza tym jesteśmy coraz bardziej ciekawi nowych smaków i otwarci na różnorodne produkty. 

Szparagi mogą być białe lub zielone (również fioletowe – jeśli uda wam się je dostać to prawdziwi z was szczęściarze ;-) ). Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odciąć zdrewniałą końcówkę. Innym sposobem jest po prostu przełamanie szparaga – tam gdzie się przełamie – oznacza, że końcówkę należy wyrzucić. 

Białe szparagi zawierają więcej włókien od zielonych dlatego należy je obrać – najlepiej ułożyć szparaga na przedramieniu, końcówką do dołu i delikatnie obieraczką obieramy zaczynając pod główką. Końcówki musimy odciąć, tak jak w przypadku szparagów zielonych.

Jak gotować szparagi?

Oczywiście są specjalne garnki do gotowania szparagów – trzeba je wtedy ustawić pionowo, by czubki wystawały powyżej linii wody. Niektórzy dodają do gotowania oprócz soli szczyptę cukru. Z mojego doświadczenia jednak wystarczy zwykły garnek, tak by szparagi się zmieściły. Wrzucam szparagi do wrzątku i gotuję do momentu al dente, jak to mówią Włosi (szparagi nie mogą być rozgotowane, muszą być lekko twarde). Do gotowania dodaję tylko sól. Jeśli zależy mi na dekoracji talerza – główki szparagów odcinam i wrzucam do gotowania dopiero na sam koniec – na ok. 3-4 minuty. Oczywiście kuchnia to nie matematyka – każdy szparag jest inny, każda kuchenka jest inna, trzeba sprawdzać po prostu stopień miękkości warzyw i się nie stresować.

Szparagi - samo zdrowie

Szparagi oprócz swoich niewątpliwych właściwości smakowych, mają też wiele do zaoferowania pod kątem zdrowia. Są bardzo niskokaloryczne (w 100 g szparagów jest jedynie 18 kcal!), zawierają dużo wody, więc działają moczopędnie i oczyszczają nasz organizm. W ich składzie znajdziemy dodatkowo kwas foliowy, witaminy E i C a także wapń, fosfor, potas, dużo błonnika oraz asparaginę – substancję odpowiedzialną za prawidłową pracę nerek i odpowiednie nawodnienie organizmu. W niektórych dietach poleca się nawet wypijanie wody po ugotowanych szparagach, co wspomaga oczyszczanie organizmu, prawidłową pracę nerek, odpowiednie nawodnienie i pozbywanie się toksyn.

Śpieszmy się z jedzeniem szparagów, bo sezon na to warzywo jest wyjątkowo krótki. Miesiąc szparagów to maj, ale tak naprawdę można już je dostać pod koniec kwietnia. Czerwiec to praktycznie koniec szparagów. 

Poniżej kilka przepisów ze szparagami w roli głównej. Można je potraktować dosłownie i dokładnie trzymać się danego przepisu, można także przyjąć, że to inspiracja mająca zachęcić do samodzielnego gotowania i wymyślania własnych połączeń. Pamiętajcie – gotujcie tak, by Wam smakowało i bawcie się składnikami – o to chodzi w kuchni. Smacznego i na zdrowie!

 

Szparagi najprostsze z masłem

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • masło
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szparagi ugotować we wrzątku. Odcedzić. Masło rozpuścić na patelni. Polać ugotowane szparagi, wymieszać, przyprawić najlepiej grubo mieloną solą i świeżo tartym czarnym pieprzem.

 

Szparagi po polsku z masłem i bułeczką

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • masło
  • bułka tarta
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Szparagi ugotować we wrzątku. Odcedzić. Na patelni podprażyć bułkę tartą. Dodać masło, rozpuścić i pomieszać. Polać szparagi, doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Szparagi ze skórką cytrynową i świeżą miętą

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • sok z cytryny i skórka otarta z cytryny
  • świeża mięta
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Szparagi ugotować we wrzątku. Odcedzić. W oddzielnej miseczce przygotować sos – wycisnąć sok z cytryny, dodać sól, pieprz, świeże listki mięty, wymieszać. Polać szparagi, na koniec zetrzeć skórkę z cytryny i udekorować kilkoma listkami mięty. Danie można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

Szparagi z parmezanem

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • oliwa z oliwek
  • parmezan lub inny podobny twardy żółty ser
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Szparagi ugotować we wrzątku. Odcedzić. Podawać polane oliwą, z solą i pieprzem oraz tartym parmezanem.

 

Zapiekane szparagi z szynką

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • oliwa z oliwek
  • kawałek masła
  • dojrzewająca szynka (np. prosciutto, hamon serrano ale super sprawdzi się też polska szynka) lub zwykła szynka niedojrzewająca, dobry jest też boczek
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie suszone zioła 
  • świeże zioła, jakie mamy w domu lub zielone liście (np. rukola, roszponka, zielona sałata itd.)

Przygotowanie:
Szparagi zblanszować we wrzątku 3 minuty. Odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Brytfankę lub naczynie do zapiekania posmarować masłem bądź oliwą. Każdego szparaga owinąć w szynkę i układać w naczyniu. Posypać solą (uwaga – dojrzewające szynki są słone!), pieprzem i ulubionymi suszonymi ziołami. Zapiekać ok 10 minut. Podawać z pomidorami, zieloną sałatą, posypane świeżymi ziołami, na ciepło lub zimno. 

 

Szparagi na śniadanie, czyli omlet

Składniki:

  • szparagi
  • cebula biała
  • oliwa z oliwek
  • kawałek masła
  • 2-3 jajka na porcję
  • sól, pieprz
  • trochę mleka bądź słodkiej śmietanki (niekoniecznie)

Przygotowanie:
Szparagi zblanszować we wrzątku 3 minuty. Odcedzić. Jajka rozbełtać z solą i pieprzem wtłaczając w nie jak najwięcej powietrza, żeby były puszyste (w tym momencie do masy można dodać mleko lub śmietankę, ale niekoniecznie). Na patelni rozgrzać oliwę i kawałek masła, podsmażyć cebulę i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Wlać masę jajeczną. Poczekać, aż omlet się lekko zetnie, złożyć na pół, przełożyć na talerze. Podawać z zieloną sałatką lub samo. Świetne na śniadanie!

 

Szparagi moczone w jajku na miękko

Tak proste, a tak pyszne – świetne na śniadanie i kolację!

                                                                       

Składniki:

  • szparagi
  • jajko ugotowane na miękko
  • masło
  • dobry chleb
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Szparagi ugotować we wrzątku. Odcedzić. Jajko ugotować na miękko. Dobry, prawdziwy chleb posmarować masłem. Szparagi maczać w jajku jedząc z chlebem z masłem. Wspaniałe! 

 

Zupa krem z zielonych szparagów z tymiankiem

Składniki:

  • szparagi
  • cebula
  • masło klarowane lub oliwa z oliwek
  •  sól, pieprz
  • świeży tymianek

Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę lub masło klarowane. Cebulę posiekać. Zeszklić na maśle bądź oliwie. Przygotowane surowe szparagi pokroić na mniejsze kawałki, dodać do garnka i przesmażyć na tłuszczu z cebulą. Zalać wodą, zagotować i gotować do miękkości warzy (ok. 20 minut). Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem i dodać świeży tymianek (najlepiej).


Delikatny krem z białych szparagów

Składniki:

  • białe szparagi
  • kilka obranych pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • cebula
  • masło klarowane lub oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • trochę słodkiej śmietanki

Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę lub masło klarowane. Cebulę posiekać. Zeszklić na maśle bądź oliwie. Przygotowane surowe szparagi pokroić na mniejsze kawałki, dodać do garnka i przesmażyć na tłuszczu z cebulą. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę i dodać do pozostałych warzyw. Zalać wodą, zagotować i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. Na koniec dodać trochę słodkiej śmietanki, żeby zupa krem była bardziej delikatna. 

 

Carpaccio ze szparagów z parmezanem (czyli szparagi na surowo)

Składniki:

  • zielone szparagi
  • parmezan lub inny twardy żółty ser
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża bazylia lub mięta

Przygotowanie:
Szparagi dokładnie umyć i oczyścić, obrać obieraczką do warzyw na małe i dość cienkie kawałeczki (można na wstążki). Włożyć do miski, skropić oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i dobrze wymasować, tak by każdy kawałek szparaga pokrył się marynatą. Masować tak ok. 3 minuty, by szparagi przeszły smakiem sosu oraz by zrobiły się bardziej miękkie. Przełożyć na talerz, posypać grubo startym parmezanem lub innym twardym żółtym serem, udekorować świeżymi ziołami.

 

Szparagi z płatkami migdałowymi

Składniki:

  • szparagi
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • płatki migdałowe 
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Szparagi ugotować we wrzątku. Odcedzić. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło z oliwą (oliwę do masła dodajemy po to, by się nie przypaliło). Podprażyć płatki migdałowe. Polać szparagi, dodać sól i pieprz do smaku i podawać.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR