KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
22 maja 2018

Jakie warzywa będą najlepsze na grilla i jak je smacznie przyrządzić?

Dania z grilla to nie tylko sycące mięsiwa. Podczas plenerowego gotowania warto przygotować także zdrowe, warzywne smakołyki. Sprawdźmy zatem, jakie warzywa będą najlepsze do opiekania na ruszcie oraz, jak je smacznie przyrządzić.

Sezon grillowy trwa przez całą wiosnę i lato, czyli wtedy, gdy natura obdarza nas najlepszymi warzywami. Właśnie w tym czasie smakują one doskonale i mają najwięcej wartości odżywczych. Warto zatem do grillowanego mięsa dodać zdrowe, warzywne przekąski – dzięki nim chociaż trochę ograniczymy liczbę spożywanych kalorii podczas biesiadowania. 

Grillowane warzywa – które najlepiej smakują?

  • Cukinia,
  • papryka,
  • cebula,
  • bakłażan,
  • pomidor,
  • ziemniaki,
  • szparagi.

Grillować możemy także pieczarki i marchewkę, ale polecamy je wcześniej podgotować, aby były odpowiednio miękkie.

Warzywa z grilla mogą być świetnym dodatkiem do dań mięsnych lub oddzielną pyszną przekąską.

Jak grillować warzywa?

Świeże warzywa należy umyć, pokroić na mniejsze cząstki lub plastry, wykroić gniazda nasienne. Następnie układamy je na tacce aluminiowej (można też skroplić delikatnie oliwą, doprawić solą, pieprzem, ziołami) i opiekamy na ruszcie. Warzywa miękkie będą gotowe już po 4-5 minutach, te twarde potrzebują około 10-12 minut. Grillowane warzywa można podawać z sosami lub dipami. Świetnym pomysłem jest także zrobienie warzywnych szaszłyków.

Grilowane warzywa jako dania główne

Grillowana papryka z fetą

Składniki:

  • 2 papryki,
  • 2 opakowania sera feta,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek 1-2 łyżki,
  • garść posiekanych listków świeżej bazylii,
  • odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Ser feta wkruszamy do miski, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ugniatamy farsz, doprawiamy pieprzem i posiekanymi listkami bazylii, dodajemy oliwę, mieszamy. 
Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Zewnętrzną stronę papryki skraplamy oliwą, do środka nakładamy farsz. Grillujemy na tacce aluminiowej przez około 20-25 minut. 

 

Grillowany bakłażan z mozzarellą

Składniki:

  • 1 bakłażan, 
  • ser mozzarella – kulka,
  • 2 pomidory,
  • oliwa z oliwek,
  • kilka plasterków boczku wędzonego

Bakłażana myjemy i kroimy w plastry. Oprószamy solą i pieprzem, skraplamy oliwą z oliwek. Przez chwilę opiekamy na grillu z dwóch stron  - zdejmujemy z rusztu – na każdy plaster bakłażana kładziemy plasterek pomidora, sera mozzarella i owijamy całość boczkiem. Ponownie grillujemy z każdej strony (aż boczek się podpiecze).

 

Grillowane pieczarki z serem

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek,
  • starty żółty ser,
  • sól, pieprz.

Pieczarki myjemy, wycinamy ogonki (można je lekko podgotować w osolonej wodzie), oprószamy solą i pieprzem, nadziewamy środki startym żółtym serem. Układamy na tacce aluminiowej (posmarowanej oliwą z oliwek) i grillujemy około 10 minut. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.

 

Warzywa opiekane na ruszcie nabierają wyjątkowego smaku i aromatu, dlatego z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym grillowym menu. Smacznego!

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • WDR
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR