KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
10 maja 2018

Przepisy na pyszne dania ze szparagami w roli głównej

Kiedy sezon na szparagi trwa, trzeba jak najczęściej korzystać z ich dobrodziejstw. Są źródłem wielu cennych witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm. Przygotowaliśmy zatem kilka przepisów na dania ze szparagami w roli głównej – niech królują na naszych talerzach!

Szparagi – rodzaje 

Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do końca czerwca. Wtedy właśnie są najlepsze i mają najwięcej wartości odżywczych. Szparagi przybierają różne barwy, w zależności od terenu, na jakim są uprawiane. Najpopularniejsze to szparagi zielone i białe – te właśnie najłatwiej kupić wiosną na lokalnych bazarkach. Rzadko spotykane są natomiast szparagi o delikatnie fioletowym zabarwieniu –  popularne w kuchni włoskiej. 

Szparagi i ich wartości odżywcze

Szparagi to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, dlatego naprawdę warto je jeść. Posiadają witaminy z grupy B, witaminę C, A, E, K, kwas foliowy, błonnik oraz wapń, fosfor, magnez, potas  i żelazo. Poza tym szparagi są niskokaloryczne, dlatego znajdą zastosowanie w diecie odchudzającej. 100 g szparagów zawiera zaledwie około 20 kcal. 

Jak wybrać świeże szparagi?

Dobre szparagi, to przede wszystkim świeże szparagi. Wybierając je zwróćmy uwagę, aby miały jasne i zamknięte główki oraz jędrne łodygi. Nie mogą mieć żadnego nalotu. Jeśli szparag jest świeży to po jego przełamaniu, wypłynie sok. Kolejna wskazówka – gdy delikatnie pocieramy szparagi jeden o drugi, to powinniśmy usłyszeć delikatne trzeszczenie – wtedy mamy pewność, że są świeże. 

Białe czy zielone?

Zarówno zielone, jaki i białe szparagi są zdrowe i smaczne, dlatego polecamy wypróbować je w swojej kuchni. Białe mają bardziej delikatny smak, są lekko słodkawe, trzeba jednak pamiętać, aby obrać je ze skórki. Zielone z kolei charakteryzuje bardziej intensywny smak, nie trzeba ich natomiast obierać. Niezależnie od koloru, zawsze pamiętamy o odcięciu zdrewniałej końcówki. 

Jak gotować szparagi?

Przed gotowaniem myjemy szparagi (białe obieramy) i odcinamy końcówki. Możemy je następnie ugotować. Jeśli gotujemy szparagi, to w wysokim i wąskim naczyniu, w lekko osolonej wodzie (białych szparagów nie solimy!). Gotujemy je w pionie (można delikatnie związać nitką) do miękkości (na średnim ogniu, pod przykryciem), tak, aby główki wystawały poza wodę. Zielone szparagi gotujemy przez około 10 min, a białe nieco dłużej – 15 min. Idealnie ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. 

 

Szparagi w kuchni – przepisy na pyszne dania

Zupa krem ze szparagów

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 l bulionu jarzynowego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • śmietana 18%.

Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy je na mniejsze kawałki. W garnku roztapiamy masło i podsmażany na nim drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy szparagi i smażymy około 2-3 minuty. Wlewamy gorący bulion i gotujemy 15 min. Jeśli szparagi są miękkie, to całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zaprawiamy śmietaną. Zupa idealnie smakuje z grzankami – ale pycha!

 

Szparagi w szynce parmeńskiej z jajkiem sadzonym

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 4 jajka.

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, zanurzamy je we wrzątku przez 2 min. Następnie szparagi owijamy w szynkę i układamy w naczyniu żaroodpornym – pieczemy przez około 8 min w temp. 180 st. C. Przygotowujemy jajka sadzone – najlepiej smażyć na maśle.

Gotowe szparagi podajemy z jajkiem sadzonym, w wersji obiadowej można również dodać ugotowane ziemniaki. 

 

Jajecznica ze szparagami

Przepis znajdziesz TUTAJ ;-)

A może macie ochotę na sałatkę ze szparagami? Przepis oczywiście na KalendarzRolnikow.pl. 

 


Szparagi w sosie holenderskim

Składniki:

  • pęczek białych lub zielonych szparagów

Sos:

  • 4 żółtka,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, biały pieprz do smaku.

Klarujemy masło – roztapiamy je w garnku - pianę, która się pojawi ściągamy łyżką. Żółtka ubijamy na parze (miskę umieszczamy nad gotującą się wodą). Po uzyskaniu puszystej piany, miskę ściągamy znad pary i wolnym strumieniem wlewamy masło – cały czas ubijamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Sos gotowy do podania!

Sosem holenderskim polewamy ugotowane szparagi – to najbardziej klasyczna wersja i jaka smaczna!

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR