KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
26 kwietnia 2018

Kapusta modra szmurowana z rodzynkami - przepis prosto z Kujaw

Kapusta modra szmurowana z rodzynkami to tradycyjne danie kuchni Kujaw. Potrawa została także wpisana na krajową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Poznajcie przepis na tę wyśmienitą kapustę. 


Składniki:

  • główka czerwonej kapusty,
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • sól i cukier do smaku.

Wykonanie:

Kapustę należy poszatkować i gotować w małej ilości wody do miękkości, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Kapustę następnie doprawiamy do smaku solą, cukrem, octem lub sokiem z cytryny. Do gotującej się kapusty dodajemy też starte kwaśne jabłko i pod koniec rodzynki. 

Kapusta szmurowana to doskonały dodatek do mięs, ziemniaków, pyz i klusek ziemniaczanych. To także pyszna alternatywa dla smażonych buraczków. 

 

Wiecej przepisow na tradycyjne dania Kujaw znajdziesz w książce Wyjątkowe Smaki Kujaw, którą można zamówić na stronie księgarni WDR. 

 

 

Przepis pochodzi z książki Wyjątkowe smaki Kujaw, Włocławek 2016, s. 59.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR
  • ODR Bratoszewice
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI