KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
30 kwietnia 2018

Świeże zioła - które rośliny warto mieć w domu?

Świeże zioła to niezwykle aromatyczne dodatki do dań przygotowywanych w domu. Nie tylko nadają naszym potrawom niezwykłego smaku i aromatu, ale także działają leczniczo. Dowiedzcie się, które zioła warto mieć w domu, jak je samodzielnie wyhodować w domowych warunkach i jakie korzyści dla zdrowia ma ich stosowanie. 

Dlaczego świeże zioła są lepsze niż suszone?

Świeże zioła zawierają więcej substancji aktywnych, pozytywnie wpływających na stan zdrowia, w porównaniu z suszonymi roślinami. Mają więcej olejków eterycznych, których część ulatnia się podczas suszenia, szczególnie jeśli odbywa się ono w nieodpowiednich warunkach, np. w zbyt wysokiej temperaturze. Zioła dostępne w sklepach, produkowane są w warunkach przemysłowych, na dużą skalę, zwykle ich suszenie odbywa się w suszarniach i niestety pozbawia surowce większości olejków eterycznych. Świeże rośliny zawierają także nieco więcej przeciwutleniaczy, które usuwają z organizmu wolne rodniki. 

Ogródek ziołowy w domu

Jeśli nie mamy ogrodu czy działki, zioła można hodować w domu w doniczkach lub skrzynkach, które najlepiej ustawić na parapecie. W zimie rośliny będą osiągały mniejsze rozmiary, najlepiej hodowlę rozpocząć więc z początkiem wiosny. Zioła można wysiać lub kupić gotowe sadzonki, jeśli zależy nam na szybkim efekcie. Większość ziół można łatwo hodować w doniczce lub skrzynce, nie mają bowiem dużych wymagań, trzeba tylko pamiętać o regularnym i niezbyt obfitym podlewaniu oraz zastosowaniu świeżej i dobrej jakościowo ziemi. Zioła zwykle nie wymagają dodatkowego nawożenia. Jeśli natomiast chcemy wzmacniać rośliny, np. zimą najlepiej zastosować nawozy naturalne. 

Jakie zioła można hodować w domu?

Szczypior jest łatwy w hodowli, wystarczy cebulę w 1/3 wysokości włożyć do ziemi, a po kilkunastu dniach otrzymamy aromatyczny dodatek do kanapek i sałatek, który działa antybakteryjnie. Szczypiorek zawiera dużą ilość witaminy C i witaminy B2, a także prowitaminę A, wapń, żelazo, potas i fosfor. 

 

Tymianek szczególnie świeży, to niezwykle skuteczny sposób na choroby układu oddechowego, łagodzi kaszel, działa przeciwbakteryjnie i ułatwia oddychanie. Tymianek można więc dodawać do potraw – zup, sosów, mięs, farszów i marynat, a także stosować jak ziołowy lek w postaci naparu. Wystarczy łyżeczkę liści zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut. 

 

Rozmaryn to niezwykle aromatyczna przyprawa, którą stosuje się głównie jako dodatek do czerwonego mięsa i ryb. Nadaje daniom niezwykłego smaku, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, wpływa korzystnie na procesy trawienne, jest wiec doskonałym dodatkiem do dań tłustych. 

 

Mięta ma w kuchni niezmienie dużo zastosowań. Można ją dodawać jako przyprawę zarówno do dań mięsnych jak i do deserów. Z dodatkiem świeżych liści mięty można także przygotować aromatyczne napoje i koktajle. Z świeżych liści przygotujemy również napar na dolegliwości trawienne oraz inhalację przy infekcjach górnych dróg oddechowych. 

 

Bazylia ma właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne, wpływa korzystnie na trawienie i działa łagodnie uspokajająco, jest źródłem prowitaminy A i soli mineralnych. Roślina jest doskonałym dodatkiem do dań z pomidorów, sałatek i sosów. Aby osiągnąć najbardziej intensywny smak i aromat, bazylię dodajemy do potraw tuż przez końcem gotowania. 

 

Melisa działa uspokajająco, ma cytrynowy zapach, jest więc doskonałym dodatkiem do deserów, ale dobrze komponuje się również z daniami rybnymi czy mięsnymi. Melisa potrzebuje dużej ilości ziemi, ważne więc, aby posadzić ją w dużej doniczce. 

 

Oregano to idealna przyprawa do pizzy, zapiekanek i sosu pomidorowego, które z dodatkiem świeżej przyprawy nabiorą niezwykłego smaku i aromatu. Oregano działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie, wpływa również korzystnie na odporność, poprawia trawienie i łagodzi wzdęcia. 

Natka pietruszki jest niezwykle bogatym źródłem witaminy C oraz żelaza. Jest więc polecana osobom chorującym na anemię, a także zmagającym się ze słabą odpornością. Pietruszkę najlepiej dodawać do dań pod koniec gotowania lub jeść w postaci surowej. Pietruszka działa również moczopędnie i oczyszczająco, polecana jest w chorobach reumatycznych i dnie moczanowej. Aby wyhodować natkę pietruszki w doniczce, wystarczy włożyć do ziemi korzeń, najlepiej jak najbardziej świeży.

 

Doniczka powinna być wysoka, najlepiej postawić ją w miejscu nasłonecznionym. Ekologiczny ziołowy ogródek to doskonała propozycja dla osób, które mają nieco ogrodniczej pasji. Hodowla własnych, świeżych ziół daje wiele satysfakcji, dużo korzyści dla zdrowia. Stosowanie własnych ziół daje także pewność ich jakości i ekologiczności. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR