KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Innowacyjne rozwiązania w zrównoważonych metodach uprawy i nawożenia – aminokwasy dolistne

Opublikowano 11.05.2018 r.
Nowoczesne rolnictwo oznacza obecnie produkcję intensywną, nakierowaną na poprawę ilości uzyskiwanych produktów spożywczych. W uprawach polowych idealnie sprzyjają temu innowacyjne rozwiązania oparte o zrównoważone metody uprawy i nawożenia, w których zachwalaną nowością są obecnie aminokwasy dolistne.

Zrównoważone metody uprawy

Kompensację zysków i rentowności gospodarstwa rolnego pozwala uzyskać m.in. ograniczenie użycia nawozów sztucznych i pestycydów. To także zysk z punktu widzenia ekologii i zdrowej żywności. Intensywna uprawa, monokultury, chemiczne środki ochrony roślin, brak stosowania nawozów organicznych – wszystko to negatywnie wpływa na stan środowiska glebowego i jakość upraw. Wprowadza się jednak też coraz więcej regulacji prawnych zmierzających do stopniowej redukcji niekorzystnych zjawisk w rolnictwie. Plantatorzy coraz częściej wprowadzają więc innowacyjne zrównoważone metody uprawy i nawożenia. Zdecydowanie zwiększa to efektywność i opłacalność produkcji rolnej. Na dodatek działa też ekologicznie, intensyfikując wydajność upraw bez zanieczyszczania środowiska i złego wpływu na organizmy żywe. Skoro nowoczesne zrównoważone metody uprawy i nawożenia oferują zwiększenie zysków i potencjału plonotwórczego roślin, to rolnicy chcą je wprowadzać. Taką innowacyjną i coraz popularniejszą obecnie metodą są aminokwasy dolistne.

Czym są aminokwasy dolistne?

Są to nawozy o wszechstronnie kompleksowym oraz bardzo dobrym wpływie na wzrost, rozwój i kondycję upraw oraz na wielkość i jakość uzyskiwanego plonu. Ponieważ są to jednak nawozy pochodzenia naturalnego, ich stosowanie wpływa również na minimalizację zagrożeń środowiskowych. Co prawda aminokwasy odkryto dawno, bo już ponad wiek temu, to jednak dopiero teraz zaczyna się je wykorzystywać w rolnictwie, ogrodnictwie, sadownictwie. Przynosi to bardzo pozytywne skutki. Aminokwasy dolistne zwiększają bowiem ostatecznie nie tylko jakość, ale i wielkość plonu, działają ekologicznie i regenerują uprawy po wystąpieniu różnych stresów, szkodników, patogenów i chorób. Plantatorzy, którzy dotychczas stosowali przestarzałe metody upraw lub stosowali aminokwasy jedynie interwencyjnie, powinni więc zacząć używać tę technologię, jako standardowy zabieg agrotechniczny (np. Aminoprim, organiczny stymulator wzrostu z wysokoskoncentrowaną dawką aminokwasów i krótkołańcuchowych peptydów pochodzenia naturalnego).

Jak dokładnie działają aminokwasy dolistne?

Stosowanie dolistnego oprysku aminokwasami poprawi ogólną kondycję, odporność i jakość plonowania roślin uprawnych, łagodzi skutki stresów biotycznych i abiotycznych, a tym samym spowoduje wzrost rentowności produkcji. Dodatkowo ta nowa technologia odznacza się całkowitym bezpieczeństwem dla środowiska. Jak jednak dokładnie to działa, skoro przecież rośliny samodzielnie mogą sobie syntetyzować aminokwasy, wykorzystywane potem do budowy swojej masy białkowo-tkankowej, obrony przed chorobami i innych celów? Otóż rośliny mogą faktycznie same wytwarzać sobie niezbędne aminokwasy, ale robią to wolno i proces ten wymaga bardzo dużo energii. Jeśli do tego rośliny muszą borykać się z okresowym stresem (np. susza, szkodniki, choroby), to nie maja już siły i energii na produkcję aminokwasów i budowę plonu. Dlatego dodatek niejako „gotowych” aminokwasów z zewnątrz bardzo wydajnie poprawia stan i możliwości plonowania upraw. Aminokwasy dolistne powodują też szybsze i efektywniejsze pobieranie składników pokarmowych z gleby. Najlepiej przy tym oczywiście, jeśli aminokwasy dolistne poda się roślinom w momentach stresogennych lub tuż przed ich wystąpieniem. Zapewni to uprawom efektywny rozwój, przy jednocześnie szybszej i skuteczniejszej obronie przed stresem. Rośliny szybciej go przezwyciężą i bez większego uszczerbku dla siebie.

Aminokwasy dolistne należy też podawać roślinom w ich kluczowych stadiach rozwojowych. Aminokwasy to składniki białek i enzymów, które uczestniczą w wielu ważnych procesach metabolicznych. Odgrywają na przykład decydującą rolę w przebiegu fotosyntezy wytwarzającej węglowodany umożliwiające wzrost roślin. Aminokwas glicyna uczestniczy z kolei w biosyntezie i tworzeniu chlorofilu, co intensyfikuje fotosyntezę. Uczestniczy też w tworzeniu tkanek roślinnych i chelatacji jonów metali. Kwas glutaminowy jest rezerwuarem azotu organicznego niezbędnego do syntezy innych aminokwasów i białek, oraz stymuluje wzrost i kiełkowanie roślin. Tryptofan wspomaga syntezę auksyn regulatorów wzrostu roślin. Natomiast aminokwas alanina stymuluje syntezę chlorofilu, zwiększa odporność na chłód oraz uczestniczy w tworzeniu naturalnej odporności na choroby. Istnieją również peptydy krótkołańcuchowe, stanowiące połączenie aminokwasów mających jeszcze bardziej specyficzną konfigurację.

Jak zatem widać – warto dostarczać te substancje roślinom uprawnym i to nawet kilka razy w ciągu sezonu wegetacyjnego!

 

Bibliografia:

    1. Kozera A., Aminokwasy ratunkiem dla twoich upraw, Doradca-rolniczy.pl, http://doradca-rolniczy.pl/aminokwasy-ratunkiem-dla-twoich-upraw/ (23.04.2018 r.)
    2. Rogowska A., Aminokwasy nie tylko interwencyjnie, PolskieRolnictwo.pl, http://www.polskierolnictwo.pl/aminokwasy-nie-tylko-interwencyjnie (23.04.2018 r.)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO