Polska liderem w produkcji borówki
Wysoka pozycja krajowej produkcji borówki w skali unijnej wynika z dużego wzrostu areału uprawy. W latach 2004-2017 uprawy tych owoców zwiększyły się z 1 tys. ha do 8 tys. ha. Równocześnie zbiory wzrosły z 4 tys. ton do 16 tys. ton, a prawie całą produkcję stanowiły owoce deserowe. Tak dynamiczny wzrost produkcji borówki wysokiej w Polsce jest wynikiem rosnącego popytu eksportowego oraz coraz większego zainteresowania ze strony konsumentów krajowych.
W latach 2013-2017 sprzedaż zagraniczna tych owoców wzrosła z 2,8 tys. do 5,2 tys. ton, tj. o 86 proc. W 2017 r. borówki wyprodukowane w Polsce znalazły odbiorców w 25 krajach. Głównym kierunkiem eksportu były kraje Unii Europejskiej (głównie Wielka Brytania i Niemcy), dokąd skierowano ponad 90 proc. wolumenu całego krajowego eksportu.
Dlaczego warto jeść borówki?
Owoce borówki charakteryzują się znakomitym smakiem i, co najważniejsze, wartościami odżywczymi. Dzięki zawartości soli mineralnych, pektyn oraz witamin są zalecane w diecie każdego człowieka niezależnie od wieku. Borowki możemy spożywać jako owoc deserowy, ale są również doskonałym surowcem do produkcji mrożonek, dżemów oraz soków. Z borówek możemy robić także pyszne ciasta!
Sezon na borówkę tuż, tuż!
Źródło: 1.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|