KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Jak powinno wyglądać żywienie krów zasuszonych?

Opublikowano 28.04.2019 r.
Hodowców dotykają zwykle różne problemy przejściowe, jak np. nadmierna utrata masy ciała cieląt, ich upadki i martwe porody, a także mastitis matek. Prowadzi to do wzrostu kosztów leczenia, utraty mleka i strat ekonomicznych, a także negatywnego wpływu na parametry rozrodcze w stadzie. Ważnym czynnikiem pomocniczym w tym względzie jest m.in. właściwe żywienie krów zasuszonych, bo istotnie wpływa to na parametry rozrodcze i mleczne u bydła.

Żywienie krów zasuszonych to okres, który ma je niejako odbudować i wzmocnić na nowo, do wejścia w kolejną fazę rozrodu. To swoista przerwa w rozrodzie niezbędna krowom na regenerację ciała i energii, wyczerpanych porodem i odchowem cielęcia.

Żywienie krów zasuszonych – ile paszy i energii w dawce dziennej?

Krowa przez całe swoje życie przechodzi od jednego okresu laktacji do następnego, a większość udanej diety dla krów zasuszonych wynosi ok. 75% normalnie zadawanej paszy. Celem jest dostarczenie paszy wypełniającej żwacz, ale bez nadmiaru energii. Wraz ze wzrostem energii w okresie zasuszenia zwiększa się ryzyko problemów. Krowy wchodzące w fazę przejściową w gorszym stanie zdrowotnym mogą miewać np. kłopoty metaboliczne, stłuszczenie wątroby, ketozę, złe trawienie po wycieleniu. Błędy w diecie przejściowej mają wpływ na wyniki końcowe, a choroby w tym czasie mogą znacznie zmniejszyć produkcję mleka podczas laktacji. Krótko mówiąc, dobre przejście w czasie zasuszenia prowadzi do uzyskania zdrowych krów i większych zysków.

Zalety dobrej diety dla krów zasuszonych obejmują takie korzyści, jak:

  • zmniejszenie ilości potencjalnych problemów metabolicznych,
  • niższe koszty paszy,
  • lepszą zdrowotność krów oraz ogólną wygodę i większy zysk, ponieważ diety takie mogą zmniejszyć koszt karmy na krowę dziennie.

Matki dają też potem zdrowsze cielęta oraz spada liczba ciąć nieudanych i cieląt padłych. Producenci lubią krowy wyglądające na pełne i zadowolone, z dobrymi apetytami po wycieleniu.

Żywienie krów zasuszonych – co to za dieta?

Podstawową koncepcją jest niedopuszczenie do niedostatecznej i zbyt dużej ilości energii w karmie zasuszonych krów, w stosunku do ich faktycznego zapotrzebowania na energię. Zapotrzebowanie pokarmowe krowy na składniki odżywcze w pełni pokrywa się dobrej jakości paszami objętościowymi suchymi i soczystymi, jeśli pobranie suchej masy wynosi 1,7-2,0% masy ciała. Krowy spożywają mniej suchej masy dziennie, gdy uzupełniająco podaje się słomę. W zależności od tego, ile słomy potrzeba, aby zmniejszyć gęstość energetyczną kiszonki z kukurydzy i koncentratu, krowy potrzebują 1 do 2,3 kg mniej suchej masy. Ogólnie w Polsce stosuje się kilka podobnych do siebie modeli żywienia krów zasuszonych, z których najlepszym jest tzw. system tradycyjny trwający w sumie 8 tyg. okres spoczynku w zasuszeniu. Zawiera on dwa podokresy: zasuszenie właściwe i okres przygotowawczy.

Zasuszenie właściwe obejmuje okres trwający 8-3 tygodnia przed wycieleniem, trwając ok. 5 tygodni. Obniża się wtedy koncentrację energii w dawce pokarmowej, za pomocą obniżonej zawartości białka oraz zwiększonego poziomu węglowodanów strukturalnych. Za odpowiednie pasze w tym czasie uważa się: zielonkę pastwiskową, kiszonkę z traw, siano łąkowe oraz słomę zbożową dobrej jakości (oczywiście absolutnie bez najmniejszych zanieczyszczeń grzybami pleśniowymi).

Żywienie w okresie przygotowawczym to druga część okresu zasuszenia, przypadający na ostatnie 3 tyg. przed wycieleniem. Należy wtedy przygotować krowę do nadchodzącego porodu i laktacji. Umożliwi to zwiększenie koncentracji energii dla pokrycia rosnących potrzeb pokarmowych spowodowanych rozwojem płodu i rozpoczynającą się laktacją (produkcja siary). Trzeba więc zwiększyć zawartość białka i energii w dawce pokarmowej, wprowadzając mieszankę treściwą i zwiększając ilość kiszonki z kukurydzy, jako podstawowej paszy objętościowej w żywieniu krów wysokowydajnych. Maksymalna dawka pasz treściwych w ostatnim tygodniu zasuszenia nie może jednak przekroczyć ok. 0,5% masy ciała krowy (ok. 3-4 kg dziennie na sztukę). Niezbędna jest też: minimalizacja stresu zwierząt (np. wielkim błędem jest wtedy wiązanie krów, szczególnie w oborach wolnostanowiskowych i pierwiastek), maksymalizacja zjadania suchej masy (dzięki dodatkowi pasz o wysokiej smakowitości), żywienie do woli (powinny zostawać niedojady), eliminacja słomy z dawki, stosowanie

Przez cały okres przejściowy trzeba też stosować dodatek do karmy ok. 2-2,5 kg siana (dla inicjacji przeżuwania) i pamiętać, że w żywieniu tradycyjnym, jako pierwszą podaje się paszę objętościową. Krowy w zbyt dobrej kondycji, na okres 2 tyg. przed wycieleniem i 2 tyg. po wycieleniu trzeba karmić z dodatkiem glikolu propylenowego, śruty kukurydzianej i niacyny. Konieczna jest ponadto regularna kontrola sprawności poideł oraz zapewnienie jednakowych szans wszystkich krów w dostępie do stołu paszowego w oborach wolnostanowiskowych (szczególnie pierwiastek i wieloródek).

 

Bibliografia:

    1. Elliott K., The ‘Goldilocks Diet’: Feeding dry cows just right, Progressive Dairyman, https://www.progressivedairy.com/topics/feed-nutrition/the-goldilocks-diet-feeding-dry-cows-just-right (17.04.2018 r.)
    2. Prawidłowe żywienie krów zasuszonych, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, http://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla-rolnikow/produkcja-zwierzeca/1658-prawidlowe-zywienie-krow-zasuszonych (17.04.2018 r.)

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO