Bezpieczeństwo żywności i zaufanie konsumentów
Ponad piętnaście lat po przyjęciu zasad określonych w ogólnym prawie żywnościowym rolnicy z UE i ich spółdzielnie nadal popierają te zasady. Jest to podstawowy akt prawny, który ustanawia podstawy bezpieczeństwa żywności i pasz.
Z zadowoleniem przyjmujemy rolę Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności UE (EFSA) w zapewnianiu, że decyzje są oparte na podstawach naukowych i zabezpieczają bezpieczeństwo żywności europejskiej i zaufanie konsumentów – mówi Pekka Pesonen, sekretarz generalny Copa – Cogeca.
Zdaniem tych największych w Unii Europejskiej organizacji rolniczych konieczne jest dalsze wzmacnianie roli EFSA poprzez zapewnienie większej spójności i współpracy między różnymi organami UE zajmującymi się oceną ryzyka, przyciąganie odpowiednich ekspertów, zapewnianie przewidywalności i gwarantowanie wsparcia ze strony różnych organów publicznych.
Jeśli chodzi o komunikację o ryzyku, konieczne jest komunikowanie nauki w sposób zrównoważony, profesjonalny i pragmatyczny. Wiarygodne i spójne ramy regulacyjne, szczególnie w czasach, gdy istnieją niepewne rynki, mają podstawowe znaczenie dla rolników i spółdzielni rolniczych, aby planować z wyprzedzeniem, zapewniając innowacyjny, konkurencyjny i zrównoważony sektor rolny – podsumowuje Pesonen.
źródło: Copa Cocega
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|