KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
2018-04-16

Zalegalizowanie rolniczego handlu detalicznego to nic trudnego!

Wystarczy tylko spełniać minimalne wymogi higieniczne i zarejestrować działalność w Powiatowym Inspektoracie Weterynaryjnym lub Sanitarnym- przekonują producenci.

Konsumenci coraz częściej poszukują produktów zdrowych, tradycyjnych, produkowanych w niewielkich gospodarstwach. Są często zdrowsze i smaczniejsze , od tych produkowanych na masową skalę.

Warto rozwijać tego typu produkcję, tym bardziej, że rolniczy szukają dodatkowych źródeł dochodu. Rolniczy handel detaliczny jest dobry na początku prowadzenia działalności przetwórczej.

Przekonują o tym doradcy z Ośrodków Doradztwa Rolniczego,  którzy aby móc szkolić innych, sami przeszli szkolenia we wzrocowych gospodarstwach. 

 

Co trzeba zrobić, aby zalegalizować biznes?

Trzeba spełniać standardy higieniczne oraz prowadzić ewidencję sprzedanych produktów. Jeżeli wartość sprzedaży nie przekroczy 20 000zł rolnik nie ma obowiązku odprowadzania podatku dochodowego. W przypadku sprzedaży pow. 20 000 zł rolnik może zgłosić opodatkowanie w wysokości 2% ryczałtu.

Prowadząc rolniczy handel detaliczny można sprzedawać produkty bezpośrednio konsumentom. Przetwórstwo produktów pochodzenia roślinnego należy zarejestrować w Inspekcji Sanitarnej, a zwierzęcego w Inspekcji Weterynaryjnej. 

 

 

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI