KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Wiosenny festiwal smakołyków - przepisy od Pań z KGW

Opublikowano 11.04.2018 r.
Przedstawiamy propozycje pysznych dań z drobiu i nie tylko oraz wypieków pań z KGW w gminie Wielgie. Zachęcamy do wypróbowania przepisów i nadsyłania do naszej redakcji własnych propozycji smakołyków na wiosnę. Najciekawsze opublikujemy na stronie KalendarzRolnikow.pl.

Drobiowe roladki ze szpinakiem i fetą

Przepis: Małgorzata Baranowicz, Czerskie Rumunki

Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, tymianek, 1 opakowanie szpinaku ok. 300 g (może być mrożony), 2–3 ząbki czosnku, ser feta (pół kostki), 2 łyżki masła, 3 łyżki oleju.

Wykonanie - farsz szpinakowy: rozgrzać patelnię, dodać masło, a po chwili wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodać szpinak (wcześniej umyty i drobniej posiekany) i smażyć całość do odparowania wody. Następnie dodać pokruszony ser feta, pieprz. Wymieszać i zdjąć z ognia.

Mięso: pierś z kurczaka pokroić na niewielkie płaty i rozbić tłuczkiem na cienkie filety. Przyprawić pieprzem, ostrą papryką i odrobiną soli. Na każdy kawałek mięsa nałożyć farsz szpinakowy i zawinąć w roladkę. Zawinięte roladki obtoczyć w mące, podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Jeżeli chcemy, możemy zrobić panierkę z bułki tartej i jajka. Podsmażone roladki przełożyć na blaszkę i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15–20 min.

 

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Przepis:Teresa Kowalska, Wielgie

Składniki: 1 torebka ryżu, 1 filet z kurczaka, ½ kg pieczarek, 1 papryka czerwona, 30–40 dag sera żółtego, 1 cebula, przyprawa do gyrosa, ketchup, majonez.

Wykonanie: ugotowany ryż rozłozyć w naczyniu żaroodpornym i posmarować ketchupem i majonezem. Fileta pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do gyrosa, podsmażyć i ułożyć na ryżu, trochę posypać serem. Pieczarki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami – podsmażyć na oleju razem z cebulką pokrojoną w kostkę. Doprawić solą i pieprzem i ułożyć na kurczaku. Paprykę pokroić w kostkę (można lekko podsmażyć). Układać na reszcie w naczyniu. Posypać serem i wstawić do piekarnika aż do roztopienia sera.

 

Kaczka Rolo

Przepis: Honorata Cackowska, Wierzbick

Składniki: 1 kaczka, 300 g mięsa mielonego, przyprawy (sól, pieprz kolorowy, suszone pomidory, zioła, płatki chili, czarnuszka, papryka wędzona), natka pietruszki najlepiej świeża, wątroba drobiowa, por na maśle.

Wykonanie: kaczkę wyluzować z kości, rozciąć tak, aby rozłożyć jak arkusz papieru, natrzeć solą i pieprzem. Mięso mielone doprawić i dobrze wyrobić jak na kiełbasę. Wyrobioną masę rozsmarować na całej powierzchni kaczki i zwinąć jak roladę, spiąć wykałaczkami i sznurkiem. Piec około 1½ godziny. 

 

Kruche babeczki z mięsem z kaczki

Przepis: Mirosława Chylińska, Popowo

Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki, 200 g masła, 2 jaja, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka soli, masło do smarowania foremek, mąka do posypania.

Nadzienie z kaczki: 600 g mięsa z kaczki gotowanej lub upieczonej, 100 ml śmietany 36%, 3 jaja, 3 białka, 1 duża cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie/ciasto: piekarnik rozgrzać do 180°C, na stolnicy dużym nożem posiekać wszystkie składniki ciasta i szybko połączyć formując kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min. Małe foremki wysmarować masłem. Piec około 15 minut aż będą złociste.

Farsz: jaja ugotować na twardo, czosnek i cebulę obrać i pokroić. Mięso z kaczki zmielić z cebulą, ugotowanymi jajkami i czosnkiem, dodać zioła, sól i pieprz. Całość utrzeć na gładką masę, stopniowo dodawać śmietanę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Babeczki nadziewać masą.

 

Żeberka w piwie

Przepis: Barbara Bejger, Trutowo

Składniki: 1 kg żeberek (paski), 2 przyprawy do żeberek, marchew, pietruszka korzeń+natka, czosnek, kostka rosołowa, 1 piwo, ½ szkl. wina czerwonego, pieprz, sól do smaku, cebula, seler, por.

Wykonanie: żeberka pociąć na porcje, doprawić przyprawami. Smażyć na oleju. Do garnka włożyć pokrojone warzywa, na to położyć podsmażone żeberka. Dodać trochę wody, bulion i przyprawy. Dolać do tego piwo i wino. Prużyć w garnku na wolnym ogniu ok. 2 godzin.

 

Dorsz w warzywach

Przepis: Wiesława Błaszkiewicz, KGW Witowąż

Składniki: 1 kg fileta z dorsza, 1 słoik papryki konserwowej, 2 duże cebule.

Zalewa: 1 średni słoik ketchupu włocławskiego, 1 koncentrat pomidorowy, 8 łyżek octu, 6 łyżek oleju, ½ szklanki przegotowanej, ostudzonej wody. 

Wykonanie: pokrojone i posolone filety obtoczyć w cieście i usmażyć. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Rybę i wymieszane warzywa układać warstwowo, zalać zalewą.

 

Kulki serowe

Przepis: Aneta Brzezińska, KGW Tupadły

Składniki: 1 pierś z kurczaka, 1 kajzerka, 5 dag bułki tartej, 2 jajka, 100 ml mleka, 1 serek topiony ziołowy, pieprz, sól.

Wykonanie: mięso zmielić, bułkę kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć i wyrobić mięso z bułką, z bułką tartą, jajkami i przyprawami. Formować kulki, w środek każdej włożyć kawałek serka topionego, otoczyć w jajku i bułce i piec na głębokim tłuszczu.

 

Toffi

Przepis: Małgorzata Celmer, Wielgie 

Składniki: 2 śmietany 36% (Piątnica) lub jedna duża 0,5 l, 1 duży jogurt naturalny, 1 mały jogurt naturalny, 6 paczek herbatników, ¾ szkl. cukru pudru, 25 dag żelatyny, 1 puszka masy krówkowej.

Wykonanie: ubić śmietanę, dodać jogurty zmiksowane z cukrem. 25 dag żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie (ok. ¾ szkl. wody), mieszać aż się rozpuści. Wystudzić żelatynę i dodać do śmietany. Blaszkę wyłożyć herbatnikami na to wylać śmietanę, przykryć herbatnikami. Na wierzch rozsmarować masę krówkową z puszki. Można czymś posypać (płatki migdałowe, drobne orzeszki itp.)

 

Sernik w krateczkę

Przepis: Jadwiga Podlaszewska, Zaduszniki

Składniki na ciasto: 3 szkl. mąki, 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 2 łyżki gęstej śmietany, ¾ szkl. cukru, 1 kostka margaryny.

Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu, 1 szkl. cukru, ½ kostki rozpuszczonej margaryny, 2 łyżki budyniu, ½ szkl. mleka, 4 jajka (piana osobno).

Wykonanie: ciasto zagnieść ze wszystkich składników, ¾ ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki foremki. Do miski wsypać cukier, wbić żółtka, mieszać, dokładać twaróg, margarynę i budyń (stopniowo). Dodać mleko. Na koniec dołożyć ubitą wcześniej pianę. Wymieszać. Wylać na wyłożoną ciastem formę. Z reszty ciasta wykroić paski i ułożyć na masie serowej tworząc kratkę. Piec 40––45 min.

 

Murzynek z jabłkami

Przepis: Anna Manerowska, Trutowo

Składniki: 8–10 jabłek, 1½ szkl. cukru, ½ szkl. oleju, 3 szkl. mąki, 5 jaj, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.

Wykonanie: jabłko obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i zasypać cukrem i zalać olejem, po czym odstawić na 2 godziny, aby jabłka puściły sok. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie wymieszać z żółtkami, mąką, kakao, sodą i proszkiem. Wszystko przelać do jabłek i wymieszać. Blachę o wymiarach 21x33 cm wyłożyć papierem i wlać to wszystko wygładzając wierzch łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50 min.

 

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Przepis: Iwona Kowalska, Wielgie

Składniki: 3 jaja, 1 kostka margaryny Kasia, ½ szkl. cukru, 4 łyżki wiórek kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 paczka kleiku ryżowego, powidła.

Wykonanie: wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto, następnie zrobić małe kuleczki, układać na blasze, zrobić dołek i wkładać powidła. Piec ok. 25–30 min.

Eklery

Przepis: Romualda Gizela, Kijaszkówiec

Składniki: 1 szkl. wody, ½ kostki masła, 1½ szkl. mąki pszennej, 5 jajek, 1 szkl. śmietany kremówki i jogurtu naturalnego, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny.

Wykonanie: wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę i gotować, mieszając aż masa zetnie się w kulkę. Wystudzić, a następnie dokładnie utrzeć z jajkami. Blachę wyłożyć pergaminem. Szprycą cukierniczą wycisnąć 10 pasków ciasta. Piec 20 min. w temp. 200°C. Śmietanę ubić z cukrem, dodać jogurt i namoczoną żelatynę. Gdy krem zacznie tężeć przełożyć nim eklery.

 

Mamy nadzieję, że przepisy od Pań z Kół Gospodyń Wiejskich będą dla Was inspiracją do wypróbowania nowych smaków! 

 

kontakt1.jpg
Przepisy zebrała Magdalena Włodarska-Kasiuk
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO