KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Komosa ryżowa - 5 powodów, dla których warto ją jeść!

Opublikowano 04.04.2018 r.
Komosa ryżowa, inaczej nazywana quinoa to odmiana ryżu peruwiańskiego. Jest coraz bardziej popularna w naszej kuchni, dlatego warto przyjrzeć się jej właściwościom zdrowotnym i odżywczym. Poniżej 5 powodów, dla których warto jeść komosę ryżową!

1. Komosa ryżowa to bogactwo witamin i minerałów

Komosa ryżowa jest bogatym źródłem witaminy E, A i B6, a także kwasu foliowego. Znajdziemy w niej też mnóstwo wapnia, magnezu oraz żelazo, fosfor, potas i cynk. Poza tym zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe, wpływające na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Właśnie tych składników potrzebuje organizm każdego z nas!

2. Komosa ryżowa to źródło pełnowartościowego białka

Komosa ma wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest więc bardzo popularna w diecie wegetarian, którzy szukają alternatywy dla białka pochodzenia zwierzęcego. Komosę ryżową mogą jeść zarówno dzieci, dorośli, jak i osoby starsze.

3. Komosa ryżowa to źródło przeciwutleniaczy

Komosa ryżowa to bogactwo przeciwutleniaczy, których zadaniem jest przeciwdziałanie wolnym rodnikom, wpływającym na szybsze starzenie się organizmu. Przeciwutleniacze chronią także nasz organizm przed chorobami.

4. Komosa ryżowa to źródło błonnika

Błonnik odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Oczyszcza nasz układ pokarmowy z toksyn, wspomaga przemianę materii. Bogatym źródłem błonnika jest właśnie komosa ryżowa – w 100 g znajdziemy 2,8 g błonnika. 

5. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu

W komosie ryżowej nie ma glutenu, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie osób uczulonych na gluten i chorujących na celiakię. Poza tym komosa ryżowa charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym – może zatem być spożywana przez osoby chore na cukrzyce oraz będące na diecie odchudzającej. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO