KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Żywność przetworzona - jakie produkty wybierać?

Opublikowano 29.03.2018 r.
Znane powiedzenie mówi, że jesteśmy tym co jemy. Jest to oczywiście stwierdzenie całkowicie prawdziwie, substancje, które dostarczamy do organizmu po strawieniu stają się bowiem elementami budulcowymi naszego organizmu lub biorą udział w tworzeniu substancji regulujących jego pracę. Jeśli jednak wraz z pokarmem dostarczamy do organizmu substancje niepotrzebne lub wręcz szkodliwe, organizm musi się ich pozbyć wydalając je. Niektórych substancji jednak organizm nie może usunąć-  pozostają w organizmie powodując różne schorzenia i dolegliwości. 

Skąd pochodzą te niepotrzebne organizmowi substancje? Najczęściej z produktów wysoce przetworzonych. Należy ich zatem w jak największym stopniu unikać. Jednak rozwój cywilizacyjny i szybkie tempo życia nie pozwalają wyeliminować ich z diety całkowicie. Niektórych produktów przetworzonych nie jesteśmy w stanie wytworzyć samodzielnie w warunkach domowych, np. żółtego sera. Nie jest możliwe również spożywanie tylko nieprzetworzonej, surowej żywności. Zatem czy istnieją produkty spożywcze przetworzone bezpiecznie dla zdrowia? Dowiecie się z poniższego tekstu. 

Co to jest żywność przetworzona i wysoko przetworzona?

Żywność wysoko przetworzona to produkty spożywcze poddane obróbce przemysłowej, czyli procesom technologicznym. Przetwarzanie zwykle polega również na dodawaniu różnych substancji, które mają poprawić trwałość, smak, konsystencję czy wygląd. Żywność wysoko przetworzona charakteryzuje się zwykle tym, że produkty w niej zawarte tracą większość wartości odżywczych.  Żywność przetworzona również poddana jest procesom technologicznym, jednak produkty użyte do jej produkcji zwykle nie tracą tylu substancji odżywczych, przykładami żywności przetworzonej są produkty wędzone, kiszone, konserwowe.

Jedzenie żywności przetworzonej jest niestety nieuniknione, warto jednak wiedzieć, których produktów warto unikać a które są bezpieczne dla zdrowia. 

Produkty, które warto wyeliminować z diety 

Istnieje lista produktów, które są na tyle szkodliwe dla zdrowia, że warto je wyeliminować z diety całkowicie. Przykładem są wszystkie produkty typu instant i w proszku (zupki, sosy, gotowe dania). Zawierają one ogromną ilość sztucznych dodatków – barwników, aromatów, ulepszaczy smaku. Produkty te nie zawierają również żadnych wartości odżywczych. Kolejnym przykładem są pakowane słodycze, które zawierają zwykle utwardzane tłuszcze w tym duże ilości rakotwórczych kwasów tłuszczowych trans, ogromne ilości cukru, barwniki i sztuczne aromaty. Następną grupą produktów których powinniśmy unikać są margaryny, zawierające tłuszcze roślinne nasycone, w tym tłuszcze trans,  ich spożywanie podnosi poziom cholesterolu i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. Ponadto często margaryny zawierają dodatki aromatyczne, które mają sprawić że margaryna smakuje podobne do masła. Gotowe mrożone posiłki to kolejna grupa produktów, które warto wyeliminować z diety, zwykle zawierają sporą ilość polepszaczy smaku i przygotowywane są z półproduktów kiepskiej jakości.

Przetworzona żywność również może być zdrowa

Istnieje również spora grupa produktów spożywczych przetworzonych całkowicie bezpiecznych dla zdrowia:
    • jogurt naturalny / jogurt grecki – nie zawierają zwykle dodatków chemicznych, są bogatym źródłem białka, probiotyków, wapnia, potasu, witamin z grupy B i witaminy D.
    • surowe masło orzechowe jest zwykle postrzegane jako niezdrowe, pozbawione wartości odżywczych. Masło orzechowe dobrej jakości bez dodatku cukru, soli i tłuszczy utwardzonych jest dobrym źródłem zdrowych tłuszczy roślinnych pochodzących z orzechów.
    • oleje nierafinowane to doskonałe źródło witamin A, E, minerałów oraz kwasów mega-3 i 6. 
    • sery biały i żółty to produkty przetworzone, których nie jesteśmy w stanie wytworzyć samodzielnie w domu. Są ważnym elementem zdrowej diety, źródłem białka, wapnia i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. 
    • Masło niegdyś uważane za szkodliwe obecnie w umiarkowanych ilościach jest postrzegane jako element zdrowej diety. Zawiera tłuszcze zwierzęce, jednak trzeba pamiętać, że ludzki organizm również ich potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.  Masło jest również źródłem witamin A i D. 
    • Ketchup i sosy pomidorowe są również wartościowym źródłem wielu substancji odżywczych. Przed zakupem trzeba jednak przeanalizować skład produktu – dobry ketchup powinien zawierać tylko pomidory i przyprawy. Przetwory z pomidorów zawierają cenny dla zdrowia likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem i ma właściwości anty nowotworowe. 

Im krótsza lista składu danego produktu tym lepiej, ważne jest uważne czytanie etykiet, unikanie wszelkich substancji których nie znamy. Trzeba także pamiętać, że przetwarzanie przemysłowe to kosztowny proces. Stąd wysoko przetworzona żywność wbrew pozorom - w przeliczeniu na wagę jest zwykle droższa od naturalnej. Warto wiec wybierać produkty o jak najprostszym składzie z korzyścią dla zdrowia i portfela. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO