KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Wielkanocny obiad pełen smaku - przepisy na dania mięsne

Opublikowano 08.04.2020 r.
Wielkanocny obiad to czas, kiedy w wielu polskich domach rozpoczyna się prawdziwe biesiadowanie. Nie może na nim zabraknąć pysznych dań mięsnych w kilku postaciach. Mamy dla Was doskonałe przepisy!

Rolada drobiowa ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 filet z piersi indyka
  • 400 g świeżych liści szpinaku
  • 1 opakowanie sera feta
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Filet rozkrajamy na tzw. "otwartą książkę", doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie skraplamy zalewą z suszonych pomidorów. Szpinak smażymy z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Następnie masę szpinkową rozkładamy na mięsie, dodajemy pokruszony ser feta i pomidory z zalewy. Zwijamy mięso w roladę, spinamy wykałaczkami. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym (dno wypełniamy odrobiną wody i zalewy z pomidorów) w tem . 180 st. C przez około godzinę.

 

Świąteczna kaczka z owocami

Składniki:

  • 1 oprawiona kaczka,
  • 3 jabłka,
  • 1 pomarańcza,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

Kaczkę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem – z zewnątrz i w środku. Jabłka i pomarańczę obieramy, kroimy na cząstki. Owoce wkładamy do kaczki – otwór zszywamy nicią. Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego – wysmarowanego masłem. Pieczemy około 2 godziny w temp. 180 st. C (przykrycie zdejmujemy po około 1,5 godz., aby skórka delikatnie się zapiekła). Kaczka świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i buraczkami.

Kurczak z owocami i warzywami

Składniki:

  • 1 kurczak około 2 kg
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka cydru jabłkowego
  • 2,5 łyżki przyprawy do mięs
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jabłka
  • 10 suszonych śliwek
  • 3 łyżki żurawiny

Wykonanie:

Kurczaka umyć i osuszyć. W małej miseczce przygotować marynatę z soku z połowy cytryny, przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, 2 łyżek oleju oraz przyprawy do mięs i natrzeć kurczaka od środka i od zewnątrz. Wstawić do lodówki na całą noc. A następnego dnia włożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego i polać cydrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewać powstałym sosem. Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Skropić olejem i posypać solą. Wstawić do piekarnika i piec przez godzinę. Żurawinę i śliwki zalać cydrem i pozostawić na 20 minut. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Gdy warzywa zmiękną, do piekarnika wstawić jabłka ze śliwkami i żurawiną na 20 minut. Upieczonego kurczaka podawać z warzywami i jabłkami.

 

Schab pieczony w boczku

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • sól, pieprz,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • musztarda delikatesowa,
  • kilka plastrów boczku wędzonego.

Wykonanie:
Schab nacieramy czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie mięso nacieramy musztardą i wstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc. Schab owijamy plastrami boczku, pieczemy  w naczyniu żaroodpornym przez około 50 min w temp. 180 st. C.

 

Karkówka z chrzanem

  • około 1 kg karkówki,
  • słoiczek chrzanu,
  • 150 g masła,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Wykonanie:

Karkówkę myjemy, osuszamy i za pomocą długiego noża robimy kieszonkę. Mięso nadziewamy chrzanem połączonym z miękkim masłem. Karkówkę nacieramy czosnkiem, posypujemy solą, pieprzem, majerankiem i delikatnie skrapiamy olejem. Pieczemy w rękawie do pieczenia przez około 1 godz. w temp. 180 st. C.

 

Smacznego! Zaskocz najbliższych pysznym świątecznym obiadem!

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO