Pieczarki polskim hitem eksportowym
Podczas VI Kongresu Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego (15 marca - pisaliśmy o tym TUTAJ) podsumowano wyniki polskiego eksportu rolno-spożywczego. W porównaniu z 2016 r. wartość eksportu wzrosła o 12%, do 27,3 mld EUR.
Produktowo polski eksport rolno-spożywczy jest bardzo zróżnicowany. Polska jest największym Unijnym producentem pieczarek, i jednocześnie ich światowym liderem eksportowym. Nic więc dziwnego, że sprzedajemy je niemal pod każdą postacią. Ogromną popularnością cieszą się marynowane pieczarki (uwielbiają je Francuzi), ale także patisony, kapusta kiszona czy ogórki. Co ciekawe - eksportujemy także coraz więcej przetworów z runa leśnego - grzyby, m.in. kurki, borowiki, a także jagody.
Okazuje się, że zapotrzebowanie na tego typu produkty rośnie - nie tylko w krajach, gdzie konsumpcja grzybów jest obecna, ale także tam, gdzie są zupełnie nieznane.
Źródło: Agrobiznes
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|