KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
18 marca 2018

Szablok, czyli zupa fasolowa po kujawsku

Zupy są nieodłącznym elementem polskich obiadów. Na Kujawach większość z nich była zabielana za pomocą tzw. zaklepki. Dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na tradycyjny szablok, czyli zupę fasolową po kujawsku. 

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 0,5 kg białej fasoli,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • cebula,
  • 2 łyżki smalcu,
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera),
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Przygotowanie:

Fasolę moczymy przez całą noc, później gotujemy ją razem z zielem angielskim i liściem laurowym. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę. Następnie ugotowane warzywa mieszamy z fasolą. Przygotowujemy zasmażkę z mąki i tłuszczu na patelni i zaprawiamy fasolę. Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem. Do zupy dodajemy jeszcze zarumienioną na tłuszczu cebulę. Można przygotować także wersję zupy na mięsnym wywarze. 


Ten i wiele więcej przepisów na tradycyjne kujawskie zupy znajdziesz w książce „Wyjątkowe smaki Kujaw”, którą można zamówić na stronie księgarni WDR.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • WDR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI