KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
3 kwietnia 2018

Bydło mięsne Aberdeen Angus – co należy wiedzieć o tej rasie?

Rasy mięsne bydła są w Polsce od kilku dziesięcioleci bardzo cenione, odkąd prócz hodowli mlecznej postawiono też mocniej na aspekty mięsne. Przez cały ten okres hodowcy zajmują się różnymi rasami mięsnymi bydła, z których jedną z bardziej cenionych jest Aberdeen Angus. Co jednak należy wiedzieć o tej rasie? Czy bydło to stwarza problemy w utrzymaniu i żywieniu?

Bydło mięsne Aberdeen Angus – historia rasy

Aberdeen Angus (lub Angus, jak zwykle w skrócie nazywa się to bydło na świecie) to rasa bydła mięsnego opracowana w pierwszej połowie XIX w. w Szkocji (nazywany tu lokalnie „doddies” i „hummlies”). Bydło to jest charakterystycznie jednomaściste – czarne lub czarno-brązowe, a do tego bezrogie. Podobnie jak w przypadku innych ras bydła i owiec hodowanych w Wielkiej Brytanii, także Aberdeen Angus został ulepszony w zakresie hodowli i opasu. Najstarsze znane rodziny tego bydła sięgają jeszcze połowy XVIII w., a Księgę Główną założono dopiero w 1862 r., a potem Towarzystwo Hodowców Angusa w 1879 r. Jednym z najsłynniejszych hodowców był Hugh Watson, który pod koniec XIX w. wyprodukował bydło tej rasy o wyjątkowej jakości i charakterze. Jest też uznawany za założyciela rasy i odegrał kluczową rolę w wyborze najlepszych czarnych osobników do rozrodu i rozwoju rasy. Jego ulubionym bykiem był Old Jock, który urodził się w 1842 r. (syn Gray-Breasted Jock) i otrzymał numer 1 w Szkockiej Książce Zarodowej rasy Aberdeen Angus. Innym znanym Angusem Watsona była krowa Stara Babcia ur. w 1824 r. i powiedziała, która dożyła 35 lat i wyprodukowała 29 cieląt. Ogromna większość obecnych stad rasy Angus może prześledzić swoje rodowody z powrotem do tych dwóch zwierząt. Inni sławni hodowcy omawianej rasy, to William McCombie i Sir George Macpherson-Grant. Od początku XX w. bydło mięsne Aberdeen-Angus rozprzestrzeniło się w całej Szkocji, Anglii i Irlandii. Czarny Angus obecnie jest też najpopularniejszą rasą mięsną bydła w USA.

Bydło mięsne Aberdeen Angus – charakterystyka

Bydło mięsne rasy Aberdeen Angus może być czarne lub czarno-brązowe, chociaż dominującym kolorem jest czarny. Kolor biały może czasem (rzadko) pojawić się na wymieniu. Bydło to jest odporne na trudne warunki pogodowe, mało wymagające, dobrze przystosowujące się do różnych warunków, o dobrym charakterze, bardzo wcześnie dojrzewające i mające wysoką wydajność mięsną z ładnym marmurkowaniem. Angusy są też szeroko stosowane w krzyżowaniu z innymi rasami, w celu poprawy jakości tusz i zdolności mięsa. Samice Angus łatwo się ocielają i mają dobrą zdolność odchowu cieląt. Są również wykorzystywane jako genetyczny odrodziciel, gdyż gen tej rasy jest przez nie przekazywany jako cecha dominująca Aberdeen Angus. Bydło to jest obecnie dominującą rasą mięsną w USA, Kanadzie, Argentynie, Nowej Zelandii i Australii, Afryce Południowej, czy Brazylii, nie mówiąc o Europie i Skandynawii.

Bydło mięsne Aberdeen Angus – zalety rasy:

    • łatwość wycielenia i żywe cielęta – krowy Angus konsekwentnie dają żywe cielęta, rodzone tylko czasem z niewielką potrzebą pomocy człowieka. Instynkt matczyny Angusa jest bardzo silny, podobnie jak instynkt cielęcia, by wstać i ssać w ciągu kilku pierwszych chwil po urodzeniu;
    • krowy to również znakomite matki o doskonałej zdolności dojenia (dobre cechy matczyne), rodzące cielęta każdego roku, przekraczając połowę masy ciała i produkujące obfitość mleka aż do odsadzenia młodego;
    • wczesna dojrzałość, płodność i żywotność – krowy Angus dobrze wychowują cielęta, niezależnie od tego, czy jest to ich pierwsze, czy kolejne młode. Mają też długą zdolność do zachodzenia w ciążę i rodzenia cieląt (nawet 12- i 13-letnie krowy Angus są produktywne);
    • bydło Aberdeen Angus nie wymaga dekornizacji, bo posiada unikalny, wysoce dziedziczny, naturalny gen bezrożności;
    • bydłu temu nie grozi też tzw. oko nowotworowe lub poparzenia wymion przez słońce, bo chroni je ciemna skóra pochłaniająca promienie;
    • omawiane bydło mięsne jest też przystosowane do wszystkich warunków pogodowych, przy minimalnej opiece i wyżywieniu;
    • posiada też lepszą konwersję paszy – Angusy to najbardziej wydajne bydło, zapewniające wyższe dochody netto z inwestycji hodowli;
    • bardzo ładne gatunkowo, naturalne marmurkowanie delikatnej wołowiny - rynek domaga się tusz z większą ilością marmurkowatości. Odziedziczalność marmurkowania jest u bydła umiarkowanie wysoka, podobnie jak korelacja między marmurkiem a kruchością mięsa. Badania pokazują też, że Angus ma więcej marmurkowatości i wyższą jakość mięsa, w porównaniu z innymi rasami i mieszańcami mięsnymi. Inne analizy wykazały z kolei, że mimo najmniejszej masy urodzeniowej oraz tej samej masy przy odsadzeniu i potem, cielęta Angusy miały podobny wzrost i wcześniej osiągały dojrzałość, produkowały też najlepszą marmurkowatość;
    • badania wskazują, że można też kojarzyć Angusy z innym bydłem, w celu produkcji potomstwa o poprawionej mięsności, bez uszczerbku dla wydajności paszy lub wzrostu zwierząt.

 

Bibliografia:

1. Aberdeen Angus, http://www.genusbreeding.co.uk/?p=3343 (12.03.2018 r.)

2. Cattle Breeds – Aberdeen Angus, The Cattle Site, http://www.thecattlesite.com/breeds/beef/7/aberdeen-angus/ (12.03.2018 r.)

3. The Aberdeen Angus Cattle Society, strona oficjalna, http://www.aberdeen-angus.co.uk/ (12.03.2018 r.)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR