KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Włoska kolacja - proste przepisy na wytworne dania

Opublikowano 13.02.2023 r.
Kuchnia włoska, powszechnie znana i popularna, w Polsce również zadomowiła się na dobre. Często jednak przeinaczamy prawdziwe przepisy i obchodzimy się z nimi niepoprawnie, zbytnio utrudniając lub dokładając niepotrzebne składniki. Poniżej przepisy na romantyczną kolację we dwoje – to dania na specjalną okazję, ale bardzo proste w przygotowaniu. 

włoska kolacja przepisy

Włoska kolacja - przepisy dla zakochanych

Kuchnia włoska to przede wszystkim prostota, szybkość i najlepsze produkty. Tylko to wystarczy do wyczarowania wspaniałego, pysznego i prostego w wykonaniu posiłku. Aby przygotować kolację we włoskim stylu, wystarczy wyposażyć się w konkretne produkty, a satysfakcja gwarantowana. Jeśli chcemy zaskoczyć czymś ukochaną osobę, przygotować jej niespodziankę – menu poniżej to wspaniała do tego okazja. Poradzi sobie z nim nawet najbardziej niepewny i oporny kucharz. Do dzieła!

Przystawka - sałatka Insalata di finocchio con arancia e olive nere

Sałatka z kopru włoskiego z pomarańczą i czarnymi oliwkami

Składniki:

  • 2 bulwy kopru włoskiego,
  • 2 pomarańcze (zwykłe lub w sezonie jeśli mamy możliwość kupienia – czerwone),
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • garść czarnych oliwek, najlepiej z pestką,
  • sól, pieprz,
  • listki bazylii.

Przygotowanie:

Koper włoski umyć, pozbawić zewnętrznych części, jeśli są brzydkie. Odciąć górną część z natką – posiekać i zostawić na później do dekoracji. Koper pokroić na plastry. Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić na plastry. Czerwoną cebulę obrać, również pokroić na plastry. Na płaskich talerzach układać na początku plastry kopru włoskiego na przemian z cebulą, a potem plastry pomarańczy. Dodać oliwki – rozrzucić na talerzu. Polać oliwą, dodać sól i pieprz oraz listki bazylii. Na koniec posypać natką z kopru włoskiego.

Sałatkę podawać samą z kieliszkiem białego, wytrawnego wina włoskiego lub z jasnym, dobrym pieczywem lub włoskimi paluszkami grissini.

 

Danie główne - Spaghetti aglio, olio e peperoncino con gamberi

Spaghetti z czosnkiem, chilli i krewetkami

Składniki:

  • makaron typu spaghetti,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • 3 papryczki chilli lub suszone chilli w płatkach,
  • natka pietruszki,
  • krewetki (opcjonalnie).

Przygotowanie:
Zagotować wodę, osolić i w osolonym wrzątku ugotować makaron max. 8 minut (musi być al dente czyli lekko twardawy). Czosnek obrać, pokroić na plasterki. Chilli posiekać również na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, przesmażyć czosnek i chilli, dodać krewetki i smażyć krótko z każdej strony. Makaron odcedzić i wyłożyć na patelnię z oliwą, krewetkami, czosnkiem i chilli. Dodać kilka łyżek wody z gotowania się makaronu, by powstał jedwabisty sos. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Od razu wykładać na talerze i podawać. To danie to prawdziwy afrodyzjak!

*jeśli nie mamy krewetek- nic nie szkodzi, tradycyjnie makaron podaje się bez krewetek, jest pyszny i wspaniale rozgrzewa zmysły 
**jedząc makaron i każde włoskie danie nie zapominajmy o słynnym zwyczaju fare la scarpetta – czyli wylizywaniu talerza do ostatniej kropli :-) Jedząc pyszny posiłek zostaje nam pod koniec pyszny sos na talerzu – by się nie zmarnował koniecznie sięgnijmy po chleb i maczając w resztkach sosu wyczyśćmy cały talerz

 

Deser - Budino al cioccolato con amaretto

Budyń czekoladowy z amaretto i migdałowymi ciasteczkami

Cudowny deser na zakończenie kolacji. Gorąca, zmysłowa czekolada w połączeniu z migdałowym amaretto i kruchymi ciasteczkami – czekoladowa rozkosz na podniebienia!

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 100 g gorzkiej czekolady (ok. 70% kakao),
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 80 g amaretto lub innego, migdałowego likieru,
  • 50 g masła,
  • ciasteczka amaretti lub inne kruche migdałowe ciasteczka.

Przygotowanie:
Czekoladę pokroić nożem na mniejsze kawałki. Mleko podgrzać w garnku z ziarenkami wanilii. W oddzielnej misce wymieszać mąkę i cukier. Dodać do ciepłego mleka i mieszać trzepaczką do rozpuszczenia się składników, tak, by nie powstały grudki. Podgrzewać na małym ogniu mieszając. Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki zdjąć z ognia, dodać posiekaną gorzką czekoladę, likier migdałowy, masło i delikatnie wymieszać. Jeśli chcemy, możemy dodać więcej alkoholu ;-)
Budyń czekoladowy przełożyć do małych pucharków, na wierzch ułożyć pokruszone ciasteczka amaretti. 

Zainspiruj się naszymi przepisami i przygotuj coś wyjątkowego - nawet bez szczególnej okazji :-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO