KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
12 marca 2018

Jak smacznie przyrządzić szpinak? Polecamy pomysłowe przepisy!

Potrawy ze szpinakiem nie muszą być nudne i niesmaczne. Polecamy przepisy na pyszne dania, które są podstawą zdrowej diety. Pamietajmy, że szpinak jest bogatym źródłem witaminy C, E i B. Poza tym dostarcza naszemu organizmowi żelazo, wapń, potas, magnez i fosfor. Warto więc wzbogacić swoje menu w szpinakowe potrawy. 

Zupa szpinakowa

Składniki:

  • 500 g mrożonego szpinaku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • śmietana kremówka,
  • ser feta 1 opakowanie,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Podsypujemy 1 łyżką mąki i jeszcze chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy mrożony szpinak i gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę delikatnie blendujemy, przed podaniem można doprawić ją śmietanką. Zupę można podać również z kawałkami sera feta. 

Kotleciki szpinakowe

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pół szklanki bułki tartej,

Wykonanie:

Mrożony szpinak podsmażamy na maśle (aż wyparuje woda). Kiedy przestygnie, dodajemy jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, następnie formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Idealnie smakują z puree ziemniaczanym. 

 

Tarta szpinakowa

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 100 g masła, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka zimnej wody, 
  • szczypta soli,
  • szpinak mrożony 500 g,
  • 2 opakowania sera feta,
  • 2 żółtka.

Z mąki, masła, jajka, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy drobno posiekany czosnek. Gdy lekko się zarumieni, dodajemy zamrożony szpinak - smażymy do odparowania wody. Kiedy szpinak przestygnie, dodajemy żołtka, ser, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Farsz kładziemy na podpieczone ciasto - ciasto wcześniej wykładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25 minut (180 stopni C). Po nałożeniu farszu pieczemy jeszcze 25 minut w temperaturze 180 st. C. 
 

Szpinak nie gości w Twojej kuchni? Czas to zmienić! Wypróbuj nasze przepisy!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR