KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
22 lutego 2018

Aspergilloza u kur niosek

Niższa jakość słomy, wynikająca z mokrej pogody podczas zbioru, prowadzi do zwiększonego ryzyka dla zdrowia hodowlanych ptaków z powodu chorób, takich jak m.in. aspergiloza powodowana narażeniem na pleśnie. Chorobie tej sprzyja również używanie materiału ściołowego słomy, zamiast trocin i wiórów. Aspergilloza u kur niosek – jak właściwie rozpoznawać, zwalczać i zapobiegać tej chorobie?

Czym jest apsergilloza?

Aspergillus to rodzaj około 200 form mikroskopijnych grzybów pleśniowych znalezionych na całym świecie. Są to organizmy tlenowe i znajdują się w prawie wszystkich środowiskach bogatych w tlen, gdzie zwykle rosną jako pleśnie. Ale jeśli chodzi o choroby drobiu, to kluczowym gatunkiem jest tylko jeden – Aspergillus fumigatus. Narażenie na ten gatunek może powodować chorobę aspergilozę, która dotyka układu oddechowego. Jest to więc choroba grzybicza układu oddechowego, często określana też jako zapalenie płuc u drobiu. Choroba ta ma wpływ na hodowle kaczek, indyki, ptaki łowne i kury nioski, w których wykorzystuje się słomę jako materiał ściołowy.


Jak ptaki zostają zainfekowane?

Aspergilloza u kur i innych ptaków hodowlanych rozwija się w ciepłych i mokrych/wilgotnych warunkach, powodując czarniejącą słomę. Zarodniki wytwarzane przez pleśń mogą dostać się do płuc ptaka i wpływać na ich zdolność oddechową. Mogą być również przenoszone potem przez jaja w wylęgarniach. Zainfekowane jaja w czasie inkubacji będą pękały i czasami można znaleźć w nich aspergillusy. Aspergilloza zazwyczaj nie jest jednak przenoszona z ptaka na ptaka i zwykle rozprzestrzenia się głównie poprzez problem z zagrzybioną ściołową słomą. Dlatego młode ptaki mogą być zarażone infekcją z jaj lub zanieczyszczoną słomą. W przypadku starszych ptaków, zakażenie jest natomiast bardziej prawdopodobne w wyniku problemu środowiskowego związanego ze skażeniem ściółki. Ponieważ aspergillus lubi ciepłe i wilgotne środowisko, ciepłe kurniki dla drobiu zapewniają idealne warunki do rozwoju tych pleśni.


Aspergilloza u kur – symptomy choroby

Należy zwrócić uwagę, czy ptaki nie łapią oddechu w nienaturalnie wyolbrzymiony sposób, jak gdyby się dusiły. Występuje też zwiększona śmiertelność, a słoma w ściółce czernieje. U młodych ptaków nie ma jednak wielu widocznych symptomów, za to jest wzrost śmiertelności. Z trudem łapią oddech głównie ptaki starsze. Gorzej jest z pisklętami. Choroba może powodować u nich ostre schorzenia układu oddechowego w pierwszych trzech tygodniach życia piskląt, w których śmiertelność może wynosić 5-50%. Pisklęta, które przeżyją, często chorują potem na przewlekłą aspergilozę ze śmiertelnością do 5%.

Objawy kliniczne u zainfekowanego aspergilozą obejmują także obrzęk głowy, kaszel, kichanie i potargane pióra. Kaczki i indyki są bardziej atakowane przez aspergilozę i śmiertelność może w ich hodowli wynosić nawet do 10%. Jeśli wystąpi niewyjaśniony wzrost umieralności, najlepiej wezwać weterynarza, który zrobi sekcję zwłok i pobierze próbki. Zwykle w układzie oddechowym widoczne są wtedy małe białe guzki, co jest klasycznym objawem aspergilozy. Badanie mikroskopowe guzków ostatecznie identyfikuje aspergilozę.


Aspergilloza u kur – leczenie

Wymiana słomy na nową, lepszą jakościowo ściółkę na bazie drewnianych wiórów, w znacznym stopniu pomoże zmniejszyć zagrożenie aspergilozą i jej skutki. Dlatego na przykład hodowla brojlerów w Europie wykorzystuje do ściołowania głównie właśnie wióry. Również producenci jaj w większości to właśnie podłoże stosują. Jeśli już jednak u drobiu wystąpi infekcja aspergilozy, to jej leczenie jest mało skuteczne. Najlepszym rozwiązaniem jest wtedy szybka identyfikacja źródła infekcji oraz oddzielenie ptaków od jej przyczyny/źródła (zainfekowana słoma).

Usypianie chorych ptaków nie jest konieczne, chyba, że są naprawdę mocno chore i cierpią.


Aspergilloza u kur – zapobieganie

W przypadku zakażeń aspergillozą przenoszonych przez wylęgarnie, zapobieganie im polega na zbieraniu i przechowywaniu jaj gotowych do wylęgania w odpowiednim miejscu, co zmniejsza skutki zawilgacania i chroni je tym samym przed narażeniem na pleśnie. Niezbędny jest też regularny monitoring i dezynfekcja sprzętu wylęgarni powinien. Z kolei w gospodarstwach zapobieganie aspergilozie obejmuje głównie stosowanie dobrej jakości materiału ściółkowego, który nie zawiera pleśni. Najlepsze do tego celu są trociny z drewna. Niektórzy producenci drobiu dodatkowo dodają do ściółki różne preparaty chemiczne, w celu eliminacji ewentualnych zarodników (np. kwasy organiczne). Hodowcy używający jednak podatnej na pleśnie standardowej słomy, też mogą zmniejszyć ryzyko aspergilozy. Trzeba wtedy unika używania bel słomy, które są wyraźnie zaczernione. Ponadto, należy przechowywać słomę na ściółkę w chłodnym i suchym środowisku, co zapobiegnie rozwojowi pleśni i rozsiewowi ich zarodników.

 

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR