Ostka Wilejka - kusi wysoką mrozoodpornością
Pszenica oścista Wilejka to zupełnie nowa odmiana, którą Hodowla Roślin Strzelce wprowadza do doświadczeń razem z partnerami z Litwy. Doświadczenia trwają i Wilejki jeszcze w tym roku kupić nie można, ale już teraz wiadomo, że odmiana zadziwia wysoką mrozoodpornością.
– Po wymarznięciach zimą 2012 roku praktycznie tylko Wilejka została u nas na polu, dlatego od razu zaczęliśmy ją testować razem z partnerami na Litwie, gdyż tam potrzebne są pszenice o wyjątkowo dużej mrozoodporności – mówi Marek Luty, dyrektor ds. promocji i rozwoju produktów Hodowlki Roślin Strzelce. – Wyniki są znakomite. W 9-stopniowej skali mrozoodporności Wilejka ma aż 7,5. Wilejka jest po prostu niepokonana.
Wilejka w sezonie 2015/16 testowana była jedynie w kilku lokalizacjach w Polsce: w Małyszynie, Kończewicach, Borowie i Strzelcach. Wszędzie dawała plony powyżej wzorca z COBORU. Ale to nie wszystko. Zawartość białka i glutenu w ziarnie także jest powyżej wzorca, a dodatkowo Wilejka ma bardzo ciężkie ziarno – numer 1 w doświadczeniach rejestrowych.
Gdy doświadczenia rejestrowe się zakończą może to być jedna z najbardziej poszukiwanych pszenic w Polsce. Zimy z lat 2011/12 i 2015/2016 spowodowały, że rolnicy najbardziej poszukują takich odmian, które gwarantują wysoką mrozoodporność. Jest to nawet ważniejsze niż wysokość plonowania, choć z dotychczasowych doświadczeń wynika, że Wilejka plonuje powyżej wzorca.
Dodatkowo jest to pszenica oścista, a więc taka, która jest niechętnie zjadana przez dzikie zwierzęta powodujące szkody rolnicze, a zwłaszcza dziki. Na razie więc Wilejka jest ogromną nadzieją i... trzeba się uzbroić w cierpliwość aż do zakończenia doświadczeń rejestrowych.
Beata Kozłowska
Polska dziennikarka od kilkunastu lat związana z różnymi portalami rolniczymi, ekologicznymi i lifestylowymi. Ceni rolnictwo zrównoważone i ekologiczne. Szanuje pracę rolników i chciałaby, żeby rolnik był wynagradzany nie tylko za wagę produkowanej żywności, ale przede wszystkim za jej jakość, a polska żywność jest najsmaczniejsza na świecie.
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|