Kisiciele kiszą, co się da!
Młodzi słupszczanie założyli szkolną grupę kulinarną „Kisiciele”, specjalizującą się w kiszeniu warzyw i owoców oraz sporządzaniu potraw z kiszonych produktów. Efekty swojej kulinarnej pracy prezentują m.in. przy okazji szkolnych imprez propagujących edukację prozdrowotną.
Młodzi entuzjaści fermentacji, kiszą niemal wszystkie warzywa i owoce, nie tylko tradycyjnie znanego ogórka czy kapustę. Do kiszenia przeznaczają też buraki, kalafior, marchew, wężymord, białą rzodkiew, cebulę, czosnek, fasolkę szparagową, bakłażany, paprykę, grzyby, a nawet figi, nashi czy kaki.
Pomysłodawcą i opiekunem szkolnej grupy kulinarnej jest Marcin Kisielewski, nauczyciel fizyki i informatyki w ZSI w Słupsku, prywatnie smakosz i miłośnik kiszonek, wielki pasjonat fermentacji. Kulinarna ekipa liczy 12 członków. Podczas szkolnych warsztatów kulinarnych Kisiciele uczą się technik kiszenia warzyw i owoców, poznają tradycyjne przepisy i metody kiszenia z różnych części świata, a także zasady bezpieczeństwa i higieny domowego kiszenia. I, co najważniejsze, wszystko odbywa się z zachowaniem naturalnych reguł fermentacji, bez zbędnej chemii.
Oby więcej takich inicjatyw!
źródło: Dziennik Bałtycki
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|