KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Przepisy na postne potrawy

Opublikowano 14.02.2018 r.
Przed nami 40 dni Postu. To czas, kiedy szczególnie ograniczamy spożywanie mięsa. Dania postne nie muszą być jednak nudne i niesmaczne  – polecamy doskonałe przepisy.  

Sałatka śledziowa

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych,
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • pół pora (bez liści), 
  • 1 jabłko,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 3 łyżki majonezu, 
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz, cukier do smaku.
     

Śledzie (matjasy) moczymy w zimnej wodzie około 3 godziny. Kroimy na 2 cm kawałki, wrzucamy do miski. Fasolkę przelewamy wodą i odcedzamy na sitku. Por kroimy w cienkie krążki. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach (skrapiamy sokiem z cytryny). Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy majonez i przyprawy do smaku. Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu. 

 

Postne naleśniki razowe 

Składniki:

  • 100 g mąki żytniej razowej,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 150 ml wody,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, miksujemy, stopniowo wlewamy mleko, wodę, odrobinę soli i całość chwilę jeszcze miksujemy. Smażymy na oleju.
Dodatkiem do naleśników może być twarożek ubity ze śmietaną.


Dorsz w porach

Składniki:

  • filet z dorsza – 2 sztuki,
  • 1 por,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z ¼ cytryny,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek.

Do oliwy z oliwek dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy. Filety z dorsza nacieramy marynatą (odstawiamy w marynacie na około 2 godziny do lodówki). Pora oczyszczamy i kroimy na krążki. Kawałki ryby kładziemy na folię aluminiową i posypujemy porem – zawijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut. 

W kolejnej części artykułu znajdziecie przepisy na postne zupy. Zapraszamy na KalendarzRolnikow.pl!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO