KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
15 lutego 2018

Moda na domową spiżarnię - jak ją urządzić?

Moda na domową spiżarnię nigdy nie przeminie, i dobrze – w końcu nic nie smakuje tak wspaniale, jak warzywa z własnej uprawy czy jedzenie domowej roboty. Świeże produkty prosto z ogródka, oryginalne przetwory i autorskie alkohole zasługują na odpowiednie warunki przechowywania. Podpowiadamy, jak je stworzyć oraz co zrobić, by magazynowane w domowej spiżarni produkty były zawsze pierwszej świeżości!

Jakie będzie miejsce idealne?

Spiżarnia to pomieszczenie specyficzne, w którym muszą panować odpowiednie warunki. Optymalna temperatura i wilgotność powietrza są kluczowe. Na opakowaniach praktycznie wszystkich produktów żywnościowych czytamy „Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu” - i takim właśnie miejscem, powinna być domowa spiżarnia. 

Perfekcyjna powinna przypominać chłodnię - dobrze, by panowała w niej temperatura od 4 do 8 stopni Celsjusza. Będzie nam łatwiej takową utrzymać, jeśli umieścimy spiżarnię w północnej lub północno-wschodniej części domu (bądź piwnicy – od każdej strony, poza południową i zachodnią) oraz zainstalujemy w niej okno. Optymalną wilgotność uzyskamy regularnie wietrząc pomieszczenie. Jeśli będzie wzrastać do niebezpiecznego poziomu, możemy rozważyć zakup specjalistycznego osuszacza powietrza

Doskonała organizacja 

Nawet najlepiej umieszczona spiżarnia nie będzie dobrze funkcjonowała, jeśli będzie panował w niej chaos. Dlatego, do urządzania spiżarni powinniśmy podejść tak poważnie, jak do aranżacji kuchni czy salonu. Umieszczenie w niej odpowiednich mebli, akcesoriów i dodatków pomoże nam w zorganizowaniu przestrzeni w satysfakcjonujący sposób. 

Zacznijmy od mebli. Spiżarnię musimy wyposażyć w:

  • zamykane szafki – przetwory nie przepadają za światłem słonecznym i psują się pod jego wpływem, 
  • otwarte regały np. magazynowe – doskonałe na puste słoiki, balony do win, zastawę stołową itp.,
  • drewniane, ażurowe skrzynie np. na kółkach - idealne do przechowywania zapasów warzyw.

Spróbujmy rozmieścić je osobno – w taki sposób, aby zapewnić przechowywanym rzeczom swobodny dostęp powietrza. 

Jeżeli zainwestujemy w wysokie szafki i regały, przyda nam się też taboret lub schodki, które ułatwią nam sięganie na wyższe półki. Oświetlenie wewnątrzszafkowe, pomoże odnaleźć ulubiony produkt wśród innych zapasów.

Spiżarnia to miejsce, w którym sprawdzą się rozmaite akcesoria do organizacji przestrzeni. Wszelkie kosze typu cargo, separatory na półki i szuflady, podwieszane uchwyty na wina i inne tego typu gadżety będą tu jak najbardziej na miejscu. Nie możemy też pominąć najzwyczajniejszych tekturowych kartonów, których zastosowania możemy mnożyć w nieskończoność. 

Diabeł tkwi w szczegółach

Funkcjonalna spiżarnia to nie tylko odpowiednia temperatura i mądre rozplanowanie przestrzeni, ale i właściwe rozmieszczenie produktów i akcesoriów. Jak ugryźć ten temat? Najlepiej logicznie.

Jeśli planujemy przechowywać w spiżarni rzadko używane sprzęty małego AGD (np. maszynkę do lodów czy parowar) – mogą znaleźć się na najwyższych półkach lub w szafkach pod samym sufitem. Przetwory w słoikach powinny stać „w zasięgu ręki”, koniecznie w zamykanych szafkach bez dostępu do światła dziennego. Warzywa i owoce będą czuły się świetnie na dolnych półkach. Musimy zwrócić uwagę na to, aby przechowywać je dość luźno – tak, aby nie stykały się ze sobą. Świeże zioła stawiamy pod oknem lub w miejscu dobrze nasłonecznionym. Domowe alkohole powinniśmy trzymać na półkach/stojakach z dala od światła dziennego. Nie zapominajmy, że praktycznie wszystkie winny leżakować, co oznacza, że musimy im dać taką możliwość (np. umieszczając je na specjalistycznym stojaku). 

Podsumowując, idealna domowa spiżarnia powinna być tak naprawdę chłodnią, zorganizowaną w przewiewnym, ale suchym miejscu. Tytuł doskonałej może otrzymać tylko dzięki odpowiedniemu wyposażeniu w szafki i regały oraz akcesoria sprzyjające organizacji przestrzeni wykorzystane w logiczny sposób. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR