Na ostatki dobry... śledzik
Śledzie z rodzynkami
Składniki:
- 6 płatów śledziowych,
- 200 g koncentratu pomidorowego,
- 4 cebule,
- 1 łyżka miodu,
- 100 g sparzonych rodzynek,
- sok z 1/4 cytryny,
- sól, pieprz do smaku.
Śledzie moczymy przez 3 godziny w wodzie i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Następnie ją delikatnie podsmażamy. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, sok z cytryny i rodzynki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy. Uzyskanym sosem (po wystudzeniu) polewamy śledzie.
Śledzie w musztardzie
Składniki:
- 6 płatów śledzi,
- 4 ogórki konserwowe,
- 4 kawałki papryki marynowanej,
- 1 cebula,
- 1 słoiczek musztardy delikatesowej,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz do smaku.
Śledzie moczymy przez 3 godziny w wodzie. Kroimy na małe kawałki. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w piórka. Musztardę mieszamy z olejem i miodem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Śledzie mieszamy z sosem musztardowym.
Śledzie w jogurcie z cebulką, jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- 4 filety śledzi solonych (matiasy),
- 1 jabłko (najlepiej o winnym smaku),
- 1/2 cebuli,
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki jogurtu jabłkowego,
- szczypta cynamonu,
- szczypta chilli,
- szczypta ziół.
Śledzie opłukać, wymoczyć, następnie pokroić, oprószyć pieprzem. Jabłko umyć,usunąć gniazda nasienne, po czym wraz ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Jabłko i cebulę przełożyć do miski, dodać jogurt oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny i podawać schłodzone.
Smacznego! Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy na śledzika ostatkowego :-)
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|