KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

6 pomysłów na domowe sosy

Opublikowano 06.02.2018 r.
Nic tak nie wzbogaca smaku potraw jak dobry sos. Mamy dla Was przepisy na pyszne sosy, które wykorzystacie do dań na ciepło i na zimno. 

 

Sos koperkowy 

Składniki: 3 łyżki posiekanego koperku, ¼ l wywaru z warzyw lub rosołu, 3 dag mąki, 125 ml śmietany, sól, pieprz do smaku, 2 dag masła.

Koperek drobno siekamy, zimny rosół mieszamy z mąką, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy. Łączymy ze śmietaną i koperkiem, dodajemy masło. 

 

Sos grzybowy

Składniki: 2 dag grzybów suszonych, 3 dag mąki, sól, 125 ml śmietany.

Posiekane grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Do osobnego naczynia odlewamy trochę wywaru, dodajemy mąkę i śmietanę, energicznie mieszamy – można mikserem. Dodajemy do reszty wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 2 minuty na małym ogniu.   

 

Sos pomidorowy

Składniki: 40 dag świeżych pomidorów, 3 dag masła, 3 dag cebuli, ¼ l wywaru z warzyw lub rosołu, 3 dag mąki, sól i cukier do smaku, 125 ml śmietany.

Pomidory kroimy na kawałki, zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, dodajemy masło, pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. Pomidory przecieramy razem z cebulą. Zimny rosół mieszamy z mąką, pomidorami i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Całość należy zagotować, na koniec połączyć ze śmietaną. 

 

 

Sos beszamelowy

Składniki: 25 dag masła, 40 dag mąki pszennej, 500 ml ciepłego mleka, sól, pieprz do smaku, odrobina startej gałki muszkatołowej.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy, następnie ciągle mieszając, dodajemy mleko. Doprawiamy solą i gotujemy, mieszając aż sos będzie odpowiednio gęsty. Sos doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. 

 

Sos śmietanowy

Składniki: 3 dag masła, 3 dag mąki, ¼ litra rosołu, 125 ml śmietany, sok z połowy cytryny, sól do smaku.

Tłuszcz roztapiamy i podsmażamy z mąką -  tak, aby jej nie zarumienić. Rozprowadzamy rosołem, następnie należy całość zagotować, dodać śmietanę, sok z cytryny i sól do smaku. 

 

Sos musztardowy

Składniki: 3 żółtka, 1 łyżka musztardy, 3 łyżeczki masła, 2 łyżeczki octu winnego,  1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%, sól do smaku. 

Żółtka ucieramy z z musztardą i masłem, następnie dodajemy ocet i śmietankę, doprawiamy solą dokładnie mieszamy. 

 

A Wy jaki sos lubicie najbardziej?

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO