KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
15 lutego 2018

6 pomysłów na domowe sosy

Nic tak nie wzbogaca smaku potraw jak dobry sos. Mamy dla Was przepisy na pyszne sosy, które wykorzystacie do dań na ciepło i na zimno. 

Sos grzybowy

Składniki: 2 dag grzybów suszonych, 3 dag mąki, sól, 125 ml śmietany.

Posiekane grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Do osobnego naczynia odlewamy trochę wywaru, dodajemy mąkę i śmietanę, energicznie mieszamy – można mikserem. Dodajemy do reszty wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 2 minuty na małym ogniu.   

Sos koperkowy 

Składniki: 3 łyżki posiekanego koperku, ¼ l wywaru z warzyw lub rosołu, 3 dag mąki, 125 ml śmietany, sól, pieprz do smaku, 2 dag masła.

Koperek drobno siekamy, zimny rosół mieszamy z mąką, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy. Łączymy ze śmietaną i koperkiem, dodajemy masło. 

Sos pomidorowy

Składniki: 40 dag świeżych pomidorów, 3 dag masła, 3 dag cebuli, ¼ l wywaru z warzyw lub rosołu, 3 dag mąki, sól i cukier do smaku, 125 ml śmietany.

Pomidory kroimy na kawałki, zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, dodajemy masło, pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. Pomidory przecieramy razem z cebulą. Zimny rosół mieszamy z mąką, pomidorami i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Całość należy zagotować, na koniec połączyć ze śmietaną. 

Sos beszamelowy

Składniki: 25 dag masła, 40 dag mąki pszennej, 500 ml ciepłego mleka, sól, pieprz do smaku, odrobina startej gałki muszkatołowej.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy, następnie ciągle mieszając, dodajemy mleko. Doprawiamy solą i gotujemy, mieszając aż sos będzie odpowiednio gęsty. Sos doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. 

Sos śmietanowy

Składniki: 3 dag masła, 3 dag maki, ¼ litra rosołu, 125 ml śmietany, sok z połowy cytryny, sól do smaku.

Tłuszcz roztapiamy i podsmażamy z mąką -  tak, aby jej nie zarumienić. Rozprowadzamy rosołem, następnie należy całość zagotować, dodać śmietanę, sok z cytryny i sól do smaku. 

Sos musztardowy

Składniki: 3 żółtka, 1 łyżka musztardy, 3 łyżeczki masła, 2 łyżeczki octu winnego,  1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%, sól do smaku. 
Żółtka ucieramy z z musztardą i masłem, następnie dodajemy ocet i śmietankę, doprawiamy solą dokładnie mieszamy. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • KOWR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice
  • WDR