KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Składnik Coli powoduje raka?!

Opublikowano 15.01.2024 r.
przez Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Swego czasu media obiegła informacja o tym, że popularne napoje Coca-Cola i Pepsi zawierają związek o potencjalnym działaniu rakotwórczym. Przyglądamy się tej sprawie bliżej.

Za potencjalnie rakotwórczy uznany został jeden z barwników wykorzystywany do nadania napojowi charakterystycznej karmelowej barwy. W trakcie poddawania go obróbce cieplnej powstaje 4-metyloimidazol - związek nazywany w skrócie 4-MEI. Jego rakotwórcze działanie udowodniono podczas eksperymentu przeprowadzonego na myszach i szczurach.

Reakcja koncernów na wyniki badań jest bardzo szybka. Firmy zapowiedziały zmiany składu (przynajmniej dla produktów oferowanych w USA), tak aby uniknąć konieczności umieszczania na etykiecie ostrzeżenia, że zawierają one rakotwórczą substancję. Taki obowiązek nakłada na producentów prawo kalifornijskie, które wkrótce obowiązywać będzie na terenie całych Stanów Zjednoczonych. Skład Coca-Coli i Pepsi produkowanych w Europie nie ma być zmieniany, producenci nie mają także obowiązku informować, że zawarte w napojach składniki mogą być potencjalnie rakotwórcze. Niewykluczone, że receptura zmieniona zostanie w przyszłości także poza USA jednak zarówno przedstawiciele producentów jak i amerykańskiej Agencji d.s. Żywności i Leków (FDA) uspokajają, że aby 4-MEI mogło wywrzeć negatywny wpływ na zdrowie potrzebne jest spożycie ogromnej ilości napojów (potrzebnych jest ponad 1000 puszek aby przyjęta przez człowieka dawka była porównywalna z tą, którą otrzymały gryzonie). 

Dietetycy i specjaliści zajmujący się żywieniem, że być może 4-MEI wcale nie jest najbardziej niepożądanym z punktu widzenia naszego zdrowia składnikiem najróżniejszych napojów zawierających w swojej nazwie słowo „cola”. W szklance takiego trunku znajduje się przykładowo aż 5 łyżeczek cukru, o którego nadmiaru powinniśmy unikać. Szkodliwy w dużych ilościach jest także kwas ortofosforowy, który wypłukuje z naszych organizmów wapń, żelazo i magnez. 

Mimo iż producenci reklamują swoje produkty jako w 100% naturalne (ostatnio takie zabiegi coraz popularniejsze są wśród producentów chipsów i niektórych napojów gazowanych) i pozbawione konserwantów, nie jest to równoznaczne z faktem, że korzystnie oddziałują na nasze zdrowie. Dietetycy podkreślają, że reguła, którą w skrócie ująć można „naturalny = zdrowy” nie sprawdza się w 100% i są od niej wyjątki. 
Warto o tym pamiętać, gdy znowu najdzie nas ochota na słodki napój.
 

POWIĄZANE TEMATY:cola

 

 
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO