KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Sok z kapusty… nie tylko na sylwestrowego kaca

Opublikowano 29.12.2023 r.
przez Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Sok z kapusty kiszonej często wymieniany jest jako domowy sposób na… kaca. Może warto zaopatrzyć się w niego jeszcze przed sylwestrową imprezą? 

Największe atuty soku z kiszonej kapusty to wysoka zawartość witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminy E, K, P. Taki sok obfituje także w wiele cennych soli mineralnych, potasu, wapnia, żelaza. To prawda, że pozwoli uporać się z syndromem dnia następnego, ale ma także wiele innych zalet.

W medycynie ludowej i naturalnej powszechnie wykorzystywano sok z kwaszonej kapusty jako napój witaminowy i ogólnie wzmacniający, regenerujący ustrój, regulujący pracę jelit i poprawiający apetyt. Cukrzykom polecane jest natomiast pijanie soku z kapusty z dodatkiem m.in. soków z selera, marchwi, także czarnej porzeczki.

Szukając na sklepowej półce soków z kiszonej kapusty warto rozejrzeć się za tymi, które pochodzą z upraw ekologicznych. Przeprowadzone jakiś czas temu przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego badania wskazują, że zawierają one więcej prozdrowotnych składników (np. kwasów fenolowych, flawonoidów). Naukowcy zwrócili także uwagę na fakt, że sok z kiszonej kapusty może być wykorzystywany jako element profilaktyki chorób nowotworowych żołądka.

Na koniec ciekawostka dotycząca zdrowotnych zalet kapusty. Warto wiedzieć, że angielski żeglarz James Cook, który odbył trzy kolejne wyprawy na dalekie morza, nie miał nigdy problemu ze szkorbutem wśród swojej załogi. Dolegliwości tej udawało się uniknąć dzięki zapasom kapusty kwaszonej. Wtedy nie potrafiono uzasadnić zdrowotnego działania tego warzywa, dziś już wiadomo, że wynikało to z dużej zawartości witaminy C. 

Warto pamiętać, by zapas kapusty kiszonej zawsze gościł w naszej piwniczce. Zima to najlepszy czas by ją przygotowywać (Kwadra owocu przed pełnią to najlepszy czas do wyrobu kiszonek). Gdy nie kisimy kapusty sami, starajmy się wybierać produkt ekologiczny. Wtedy mamy gwarancję, że prozdrowotnych składników będzie najwięcej. 
Zatem jedzmy i pijmy kiszonki na zdrowie!
 

 

 
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO