KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Dlaczego warto jeść produkty zbożowe?

Opublikowano 30.08.2023 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Wielu polskich rolników zajmuje się uprawą zbóż. Te najbardziej popularne to pszenica, jęczmień, owies, żyto, pszenżyto i kukurydza. Zboża stanowią ważny elementem diety wśród konsumentów na całym świecie i są wykorzystywane do produkcji, m.in. pieczywa, makaronu czy płatków śniadaniowych.

produkty zbożowe

Uprawa zbóż w Polsce

Zboża uprawiane są na całym świecie i stanowią najważniejsze źródło pożywienia zarówno dla ludzi, jak i zwierząt.

Polska jest jednym z czołowych producentów zbóż w UE. Obecnie blisko 70% obszaru upraw w naszym kraju zajmują właśnie zboża. Średnią powierzchnię uprawy szacuje się na poziomie 8 mln ha. 

Z danych GUS wynika, że powierzchnia zasiewów zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi w 2023 r.  wzrosła o 0,4% w porównaniu z zasiewami z 2022 r. i wyniosła ok. 5,9 mln ha. 

Głównymi odbiorcami ziarna zbóż od producentów rolnych są firmy produkujące pasze oraz firmy zajmujące się przetwórstwem na cele konsumpcyjne stanowiące tzw. ogniwo przetwórstwa pierwotnego. Mniejszymi odbiorcami ziarna zbóż są firmy zajmujące się przechowalnictwem i handlowym obrotem tego surowca.

Spożycie zbóż i produktów zbożowych

Jak informuje Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, z badań budżetów gospodarstw domowych wynika, że w okresie trzech kwartałów 2022 r. przeciętne miesięczne spożycie zbóż i przetworów zbożowych wyniosło 5,15 kg na osobę i było o 0,8% większe niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Zmalało tylko spożycie pieczywa (o 2,6% do 2,6 kg na osobę miesięcznie) i mąk innych niż pszenna. Spożycie ryżu, makaronów, mąk pszennych i pozostałych wyrobów piekarskich wzrosło od 2 do 7%, a spożycie kasz i ziaren oraz płatków śniadaniowych się nie zmieniło.

Warto podkreślić, że w ciągu ostatnich pięciu lat sukcesywnie wzrasta w społeczeństwie polskim zainteresowanie zdrowym trybem życia, co jednocześnie powoduje korzystne zmiany w zwyczajach żywieniowych. Wzrasta również spożycie pieczywa ciemnego, pieczywa „bio” produkowanego z ziarna pochodzącego z gospodarstw ekologicznych. Dużym zainteresowaniem w ostatnich latach cieszy się pieczywo pochodzące z mąki otrzymywanej z przemiału zbóż należących do grupy prastarych roślin, czyli orkiszu, samopszy i płaskurki.

Wartości odżywcze produktów zbożowych

Zboża posiadają dużą wartość odżywczą, dlatego powinny być kluczowym elementem naszej diety. To w produktach zbożowych znajdziemy błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, składniki mineralne, takie jak: żelazo, miedź, krzem, wapń, magnez i cynk. Zbożowy posiłek to dla nas duża dawka energii i siły, która jest konieczna do codziennej pracy czy nauki. Codziennie powinno się spożywać przynajmniej trzy porcje produktów zbożowych pełnoziarnistych. 


Produkty zbożowe możemy z powodzeniem wykorzystać w daniach codziennej kuchni – na śniadania, obiad, kolację, a nawet jako zdrowy deser. 


Kotleciki z płatków owsianych

Składniki:

  • płatki owsiane 150 g
  • 2 cebule
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 2 jajka
  • 300 ml wywaru warzywnego
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Zagotować wywar warzywny, dodać płatki owsiane. Gotować przez około 10 minut, przecedzić przez sito i wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Szczypior posiekać. Przestudzone płatki wymieszać z cebulą, szczypiorkiem i jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować kotlety, smażyć na oleju na złoty kolor. 

               
Placuszki z mąki orkiszowej

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 3 jaja
  • 1 łyżka cukru
  • masło klarowane do smażenia
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Wykonanie:
zmielić twaróg. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z twarogiem, mąką orkiszową i proszkiem do pieczenia. Do powstałej masy dodać ubite na sztywno białka, delikatnie mieszając. Nakładać łyżką stołową na rozgrzane masło klarowane. Smażyć z każdej strony przez około 3 minuty. 

 

Kotleciki rybne panierowane w otrębach pszennych

Składniki:

  • 0,5 kg filetów ze szczupaka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 100 g otrębów pszennych
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz ziołowy

Wykonanie: czerstwą bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na złoty kolor. Filety z ryb oczyścić i zmielić razem z odciśniętą bułką i podsmażoną cebulą. Dodać jajka, posiekany koperek. Całość przyprawić solą i pieprzem ziołowym. Uformować kotlety i obtaczać w otrębach pszennych. Smażyć na oleju na złoty kolor. 

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

                                                                     

POWIĄZANE TEMATY:produkty zbożowezboże
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO